Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Zwangere Vrouwen: Hart- en Vaatziekten en de Invloed op de Baby

Zwangerschap is een bijzondere en prachtige fase in het leven van een vrouw. Gedurende deze negen maanden ondergaat het lichaam van de vrouw verschillende veranderingen om een optimale omgeving te creëren voor de ontwikkeling van de baby. Helaas brengt deze periode ook bepaalde risico’s met zich mee, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel bespreken we het verhoogde risico van hart- en vaatziekten bij zwangere vrouwen en de mogelijke invloed op de baby.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen in verwachting

Tijdens de zwangerschap ondergaat het cardiovasculaire systeem van de vrouw aanzienlijke veranderingen om te voldoen aan de behoeften van zowel de moeder als de baby. Deze veranderingen omvatten een toename van het bloedvolume, een verhoogde hartslag en een verandering in de bloedcirculatie. Hoewel het lichaam meestal goed kan omgaan met deze aanpassingen, kunnen sommige vrouwen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Verschillende factoren dragen bij aan het verhoogde risico. Vrouwen die al voor de zwangerschap een bestaande hartaandoening hebben, lopen een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol, aangezien oudere vrouwen meer vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten. Bovendien kunnen risicofactoren zoals obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten het risico verder verhogen.

De invloed van hart- en vaatziekten op de baby

Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij zwangere vrouwen kan ook invloed hebben op de baby. Studies hebben aangetoond dat moeders met hart- en vaatziekten een verhoogd risico hebben op complicaties tijdens de zwangerschap, waaronder vroeggeboorte, groeivertraging en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Deze complicaties kunnen op hun beurt de gezondheid en ontwikkeling van de baby beïnvloeden.

Een van de mogelijke gevolgen is een verminderde zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar de baby, wat kan leiden tot groeiachterstand. Dit kan op lange termijn leiden tot een verhoogd risico op chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten bij het kind. Bovendien kunnen complicaties tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de organen van de baby beïnvloeden, met name het hart.

Preventie en zorg

Het is essentieel dat zwangere vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten goed worden begeleid en gemonitord tijdens hun zwangerschap. Regelmatige prenatale controles en screening op risicofactoren kunnen helpen bij het identificeren van potentiële problemen en het nemen van de juiste maatregelen om complicaties te voorkomen of te minimaliseren. Een uitgebreid hartonderzoek, dat een elektrocardiogram (ECG), spirometrie, saturatiemeting en bloeddrukmeting omvat, kan waardevolle informatie verschaffen over de cardiovasculaire gezondheid van een vrouw in verwachting.

Zwangere Vrouwen Hart- en Vaatziekten en de Invloed op de Baby

Daarnaast kunnen aanstaande moeders een gezonde levensstijl aannemen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Dit omvat het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise