Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Zembla onderzoek: huisartseninfarct. Huisartsen stoppen

Onderzoek Zembla

Zorgwekkende ontwikkelingen bij de huisartsenpraktijken. Huisartsen die geen patiënten meer kunnen aannemen en huisartsen die genoodzaakt zijn om het spreekuur digitaal te laten plaatsvinden. Het zijn voorbeelden van de noodgrepen om het huisartsentekort te compenseren. De onderzoeksjournalisten van televisieprogramma Zembla van BNNVARA hebben over dit onderwerp een reportage gemaakt.

Vergoed hartonderzoek ondersteunt huisartsen

Vergoed hartonderzoek is opgericht door MediHealthGroup en heeft als doel de werkdruk bij de huisartsen (eerstelijnszorg) drastisch te verlagen. Vergoed hartonderzoek doet dit door taken bij de eerstelijnszorg uit te voeren en bij aanwijzingen patiënten direct door te verwijzen.

Huisarts zorgen geen patienten aannemen
Patiëntenstop bij de huisartsenpraktijken

In het televisieprogramma van Zembla vertellen huisartsen over hun zorgen. De grote hoeveelheid aan extra taken die er structureel bijkomen gaat volgens hen ten koste van de patiënt.
Bij Zembla geven artsen aan nog maar amper zorg te kunnen leveren die ze willen. Bovendien worden er steeds meer fouten gemaakt door de hoge werkdruk. 

Ook minister Kuipers komt in het televisieprogramma aan het woord. De minister geeft aan dat er een daadwerkelijk tekort aan capaciteit is bij de huisartsen. De huisartsen worden overspoeld met werk. De huisartsen zelf zien de toekomst niet rooskleurig in. Al bijna 20 jaar uiten de huisartsen hun zorgen bij de politiek en in plaats daarvan zijn er alleen maar meer taken bijgekomen. Mede door vergrijzing en ellenlange wachtlijsten, hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan voorheen.

Huisartsen zijn nooit te beroerd om bij een haperende zorg systematiek “pleisters te plakken”. Echter geven zij aan dat de rek er helemaal uit is. De waarschuwingen uit het verleden worden nu realiteit. De huisartsen verdrinken in het werk en volgens hen is de patiënt daar de dupe van. Steeds meer huisartsen besluiten te stoppen en gaan verder als waarnemend huisarts. Het aantal huisartsenpraktijken neemt af.

Bron: Zembla onderzoekt: hoe heeft het zover kunnen komen? Huisartsen vragen zich af of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen.

Vergoed hartonderzoek

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise