Onderzoek Zembla
Zorgwekkende ontwikkelingen bij de huisartsenpraktijken. Huisartsen die geen patiënten meer kunnen aannemen en huisartsen die genoodzaakt zijn om het spreekuur digitaal te laten plaatsvinden. Het zijn voorbeelden van de noodgrepen om het huisartsentekort te compenseren. De onderzoeksjournalisten van televisieprogramma Zembla van BNNVARA hebben over dit onderwerp een reportage gemaakt.
Vergoed hartonderzoek ondersteunt huisartsen
Vergoed hartonderzoek is opgericht door MediHealthGroup en heeft als doel de werkdruk bij de huisartsen (eerstelijnszorg) drastisch te verlagen. Vergoed hartonderzoek doet dit door taken bij de eerstelijnszorg uit te voeren en bij aanwijzingen patiënten direct door te verwijzen.

Patiëntenstop bij de huisartsenpraktijken
In het televisieprogramma van Zembla vertellen huisartsen over hun zorgen. De grote hoeveelheid aan extra taken die er structureel bijkomen gaat volgens hen ten koste van de patiënt.
Bij Zembla geven artsen aan nog maar amper zorg te kunnen leveren die ze willen. Bovendien worden er steeds meer fouten gemaakt door de hoge werkdruk.
Ook minister Kuipers komt in het televisieprogramma aan het woord. De minister geeft aan dat er een daadwerkelijk tekort aan capaciteit is bij de huisartsen. De huisartsen worden overspoeld met werk. De huisartsen zelf zien de toekomst niet rooskleurig in. Al bijna 20 jaar uiten de huisartsen hun zorgen bij de politiek en in plaats daarvan zijn er alleen maar meer taken bijgekomen. Mede door vergrijzing en ellenlange wachtlijsten, hebben de huisartsen meer kwetsbare patiënten dan voorheen.
Huisartsen zijn nooit te beroerd om bij een haperende zorg systematiek “pleisters te plakken”. Echter geven zij aan dat de rek er helemaal uit is. De waarschuwingen uit het verleden worden nu realiteit. De huisartsen verdrinken in het werk en volgens hen is de patiënt daar de dupe van. Steeds meer huisartsen besluiten te stoppen en gaan verder als waarnemend huisarts. Het aantal huisartsenpraktijken neemt af.