Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Welke type beroertes zijn er?

Cardiovasculair accident anders genoemd: Beroerte

Vele kennen iemand in zijn of haar omgeving die weleens een beroerte heeft gehad. Echter, weinig mensen weten hoe zo’n beroerte ontstaat, hoe je een beroerte herkent en welke type beroertes er zijn.

Wat is een cardiovasculair accident?

In de volksmond wordt een CVA ook wel een beroerte genoemd. De betekenis van CVA is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Men spreekt van een beroerte als er een lokale scheuring of afsluiting van de slagader van de hersenen het zuurstof toevoer van het bloed blokkeert.

De hersenen hebben zuurstofrijk bloed nodig om de verschillende functies uit te voeren. Vandaar dat deze functies uitvallen bij het hebben van een beroerte.

bloedpropje
Beroerte als verzamelnaam

Onder een beroerte worden TIA, herseninfarct en hersenbloeding geschaald. Een TIA is een stolsel die slechts tijdelijk een bloedvat in de hersenen afsluit. Men kan signalen van een TIA vertonen zoals een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm.

Een herseninfarct is een bloedpropje in de hersenen die niet vanzelf oplost. Deze is net als de TIA te herkennen aan verwarde spraak, hangende mond en verlamming van de arm. Wanneer een herseninfarct vroegtijdig wordt ontdekt is er een grotere kans op goed herstel.

Bij een hersenbloeding is er een bloedvat in de hersenen gescheurd. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen toevoer van zuurstofrijk bloed en voeding. Het krijgen van een hersenbloeding heeft blijvende gevolgen, belangrijk daarom om de symptomen vroegtijdig te herkennen. Een hersenbloeding herken je aan verwarde spraak, hangende mond en verlamming of krachtverlies in de arm.

De oorzaak van CVA

Bloedpropjes in de aderen kunnen zorgen voor een beroerte. Deze stolsels of trombo-embolie kunnen om verschillende redenen ontstaan. Zo hebben mensen die lijden aan boezemfribilleren en geen bloedverdunners slikken, een verhoogt risico, maar ook patiënten met klepziekten hebben een verhoogd risico. Vervolgens kan een stolsel ontstaan door vaatwandvervetting. Vaatwandvervetting wordt gestimuleerd door roken, diabetes, verhoogd cholesterol en te weinig bewegen. Als laatste zijn er ook mensen met een erfelijke aanleg voor bloedstolsels.

Behandeling van een beroerte

Bij het ondervinden van symptomen die lijken op een beroerte is snel handelen van groot belang. Hoe eerder de bloedtoevoer gestart wordt, des te meer hersencellen gered kunnen worden. Bij een bloedstolsel moet een patiënt binnen de 4 a 6 uur in het ziekenhuis geholpen worden. Er zal dan een slangetje via een bloedvat in de lies gebracht worden naar de hersenen waarna het stolsel wordt verwijderd met een zuiger of weggedrukt wordt met een stent. Bij een hersenbloeding kan er helaas weinig gedaan worden om het bloeden te stoppen. Wel kan het bloedvat geclipt worden of kan de uitstulping gevuld worden met een dun draadje platina.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise