Cardiovasculair accident anders genoemd: Beroerte
Vele kennen iemand in zijn of haar omgeving die weleens een beroerte heeft gehad. Echter, weinig mensen weten hoe zo’n beroerte ontstaat, hoe je een beroerte herkent en welke type beroertes er zijn.
Wat is een cardiovasculair accident?
In de volksmond wordt een CVA ook wel een beroerte genoemd. De betekenis van CVA is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Men spreekt van een beroerte als er een lokale scheuring of afsluiting van de slagader van de hersenen het zuurstof toevoer van het bloed blokkeert.
De hersenen hebben zuurstofrijk bloed nodig om de verschillende functies uit te voeren. Vandaar dat deze functies uitvallen bij het hebben van een beroerte.

Beroerte als verzamelnaam
Onder een beroerte worden TIA, herseninfarct en hersenbloeding geschaald. Een TIA is een stolsel die slechts tijdelijk een bloedvat in de hersenen afsluit. Men kan signalen van een TIA vertonen zoals een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm.
Een herseninfarct is een bloedpropje in de hersenen die niet vanzelf oplost. Deze is net als de TIA te herkennen aan verwarde spraak, hangende mond en verlamming van de arm. Wanneer een herseninfarct vroegtijdig wordt ontdekt is er een grotere kans op goed herstel.
Bij een hersenbloeding is er een bloedvat in de hersenen gescheurd. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen geen toevoer van zuurstofrijk bloed en voeding. Het krijgen van een hersenbloeding heeft blijvende gevolgen, belangrijk daarom om de symptomen vroegtijdig te herkennen. Een hersenbloeding herken je aan verwarde spraak, hangende mond en verlamming of krachtverlies in de arm.
De oorzaak van CVA
Bloedpropjes in de aderen kunnen zorgen voor een beroerte. Deze stolsels of trombo-embolie kunnen om verschillende redenen ontstaan. Zo hebben mensen die lijden aan boezemfribilleren en geen bloedverdunners slikken, een verhoogt risico, maar ook patiënten met klepziekten hebben een verhoogd risico. Vervolgens kan een stolsel ontstaan door vaatwandvervetting. Vaatwandvervetting wordt gestimuleerd door roken, diabetes, verhoogd cholesterol en te weinig bewegen. Als laatste zijn er ook mensen met een erfelijke aanleg voor bloedstolsels.
Behandeling van een beroerte
Bij het ondervinden van symptomen die lijken op een beroerte is snel handelen van groot belang. Hoe eerder de bloedtoevoer gestart wordt, des te meer hersencellen gered kunnen worden. Bij een bloedstolsel moet een patiënt binnen de 4 a 6 uur in het ziekenhuis geholpen worden. Er zal dan een slangetje via een bloedvat in de lies gebracht worden naar de hersenen waarna het stolsel wordt verwijderd met een zuiger of weggedrukt wordt met een stent. Bij een hersenbloeding kan er helaas weinig gedaan worden om het bloeden te stoppen. Wel kan het bloedvat geclipt worden of kan de uitstulping gevuld worden met een dun draadje platina.