Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Wat is een pacemaker en heb ik er een nodig?

Een pacemaker is een klein apparaatje dat inwendig wordt geplaatst. Deze machine zorgt ervoor dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Over het algemeen kiest een medisch specialist ervoor u een pacemaker aan te raden wanneer u een langzaam kloppend hart hebt.  De pacemaker geeft stroomstootjes af om het hart opnieuw in het correcte ritme te laten kloppen. De pacemaker houdt rekening met inspanning: de gegeven stroomstoten volgen elkaar bij inspanning frequenter op. Lees in dit artikel alles over de pacemaker en zijn functie.

De geschiedenis van de pacemaker

De pacemaker wordt al lange tijd gebruikt door medisch specialisten en is uitgevonden in 1932. De pacemaker werd toen nog niet in het lichaam geplaatst, maar werd vervoerd op een klein rijdend karretje. De eerste inwendige pacemaker werd pas 25 jaar later geplaatst in 1958. Vanaf dat moment is de pacemaker geoptimaliseerd door instellingen aan te passen, maar ook de pacemaker sterk te verkleinen. December 2012 werd de eerste draadloze pacemaker geplaatst die voor nu nog in de experimentele doeleindes wordt gebruikt. Er zijn verscheidene soorten pacemakers die geplaatst kunnen worden. Samen met een medisch specialist wordt gekeken welke pacemaker geschikt is voor uw aandoening.

Soorten pacemakers

pacemaker

Er zijn 4 verschillende pacemakers die geplaatst kunnen worden door een cardioloog. Afhankelijk van de hartziekte die u heeft wordt er een pacemaker uitgekozen.

AAI-pacemaker

De AAI-pacemaker verzorgt het samenspannen van de boezems wanneer de sinusknoop onvoldoende werkt. Dit kan het geval zijn wanneer u lijdt aan het Sick Sinus Syndroom. Deze pacemaker heeft een elektrode in de rechterboezem.

VVI-pacemaker

De VVI-pacemaker reguleert dat de hartkamer tijdig wordt samengetrokken. De pacemaker wordt veelal gebruikt bij boezemfibrilleren. Dit komt omdat er met de pacemaker voor gezorgd kan worden dat de hartkamers in het juiste ritme blijven pompen als de boezems op hol slaan. De VVI-pacemaker heeft een elektrode in de rechterkamer maar geen elektrodes in de boezems.

CRT (cardiale resynchronisatie)

De CRT-pacemaker wordt ingezet bij patiënten die lijden aan hartfalen. De pacemaker zorgt ervoor dat de 2 hartkamers weer tegelijk samentrekken.

DDD-pacemaker

De DDD-pacemaker is multifunctioneel doordat deze zowel de boezems als de hartkamer stimuleert om samen te trekken. De pacemaker wordt voornamelijk ingezet bij men met een AV-blok of wanneer iemand lijst aan een AV-blok en aan het Sick Sinus Syndroom. De elektroden worden geplaatst in de rechterboezem en in de rechterhartkamer. Kenmerken van de DDD-pacemaker zijn:

  • Deze pacemaker is verantwoordelijk voor het samentrekken van boezems en hartkamers elkaar goed opvolgt, waardoor de pompwerking van het hart verbetert
  • Deze pacemaker houdt rekening met de frequentie van de boezems. Bij inspanning loopt deze frequentie op en de pacemaker stimuleert de hartkamers dan in hetzelfde ritme

Wanneer wordt er gekozen voor een pacemaker?

Er zijn verschillende hartproblemen waarvoor de cardioloog een pacemaker als oplossing ziet. Vaak klopt het hart te traag bij deze hartproblemen en geeft de pacemaker een elektrisch signaal aan het hart op sneller te kloppen.

  • Sick Sinus Syndroom
  • AV-blok
  • lange-QT-syndroom (LQTS)
  • na een ablatie van de bundel van His

Deze hartproblemen kunnen geïdentificeerd worden door het uitvoeren van een ECG, een hartfilmpje is onderdeel van het compleet vergoede hartonderzoek van MediHealthGroup. Bij symptomen zoals hartkloppingen, opvliegers, onprettig gevoel, duizeligheid, pijn op de borst en angstgevoelens is het raadzaam om uw hart te laten onderzoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise