Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Wat is een normale bloeddruk? Het belang van handhaving

Wat is een normale bloeddruk? Een optimale bloeddruk is van vitaal belang voor een gezond lichaam en een actieve levensstijl. Veel mensen realiseren zich echter niet volledig wat dit precies inhoudt en waarom het zo cruciaal is. In dit artikel gaan we dieper in op de definitie van een goede bloeddruk, de diverse bloeddrukwaarden, en enkele praktische tips om de bloeddruk op een gezond niveau te handhaven.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Bloeddruk wordt gedefinieerd als de kracht waarmee bloed tegen de wanden van de bloedvaten duwt. De meting gebeurt in millimeters kwikdruk (mmHg) en omvat twee getallen: de systolische druk (bovendruk) en de diastolische druk (onderdruk). Een normale bloeddruk wordt doorgaans beschouwd als 120/80 mmHg, waarbij 120 de systolische druk is en 80 de diastolische druk.

Wat is een normale bloeddruk? Het belang van handhaving vergoedhartonderzoek MHG

Verschillende bloeddrukwaarden

 1. Optimale bloeddruk:

  • Systolisch: Minder dan 120 mmHg
  • Diastolisch: Minder dan 80 mmHg
 2. Normale bloeddruk:

  • Systolisch: 120-129 mmHg
  • Diastolisch: 80-84 mmHg
 3. Hoge normale bloeddruk:

  • Systolisch: 130-139 mmHg
  • Diastolisch: 85-89 mmHg
 4. Hypertensie (hoge bloeddruk):

  • Stadium 1:
   • Systolisch: 140-159 mmHg
   • Diastolisch: 90-99 mmHg
  • Stadium 2:
   • Systolisch: 160 mmHg of hoger
   • Diastolisch: 100 mmHg of hoger

Waarom zo belangrijk?

Een optimale bloeddruk is van cruciaal belang om diverse redenen:

 • Hartgezondheid: Het vermindert het risico op hartziekten en beroertes.
 • Nierfunctie: Het handhaaft een gezonde doorbloeding naar de nieren, essentieel voor hun functioneren.
 • Algehele gezondheid: Het draagt bij aan het algehele welzijn, vermindert vermoeidheid en verbetert de energieniveaus.

Tips ter handhaving

 1. Gezond dieet:

  • Beperk de inname van zout en verzadigde vetten.
  • Verhoog de consumptie van fruit, groenten en magere eiwitten.
 2. Regelmatige lichaamsbeweging:

  • Streef naar minimaal 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week.
 3. Gewichtsbeheersing:

  • Behoud een gezond gewicht door een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.
 4. Matig alcoholgebruik:

  • Beperk de alcoholinname tot matige niveaus.
 5. Stressmanagement:

  • Leer stress beheersen met technieken zoals meditatie en diepe ademhaling.

Een gezonde bloeddruk is een cruciale factor voor een gezond leven. Door weloverwogen keuzes te maken op het gebied van voeding, lichaamsbeweging en levensstijl, kun je bijdragen aan het handhaven van een optimale bloeddruk. Het begrijpen van de verschillende bloeddrukwaarden en het integreren van gezonde gewoonten in het dagelijks leven kan een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid en het welzijn. Overweeg een volledige bloeddrukcontrole bij MediHealthGroup om te bepalen of levensstijlveranderingen voor jou aan te raden zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise