Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Warme dagen en hartgezondheid: waarom een hartonderzoek

Met de zomer in volle gang en de temperaturen stijgend, is het cruciaal om stil te staan bij de invloed van warme dagen op onze hartgezondheid en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Warm weer kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor ons cardiovasculaire systeem en kan zelfs bestaande hartproblemen verergeren. Het nemen van preventieve maatregelen is daarom van groot belang om onze gezondheid te waarborgen en de risico’s te beperken.

De Invloed van Warme Dagen op het Hart

Hoge temperaturen kunnen leiden tot een verhoogde belasting van het hart, met name bij mensen met een reeds verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Wanneer de bloedvaten verwijden door de hitte, kan de bloeddruk dalen en moet het hart harder werken om voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen. Dit kan leiden tot overbelasting van het hart en kan symptomen veroorzaken zoals kortademigheid, vermoeidheid en pijn op de borst.

Bovendien kan dehydratie als gevolg van warm weer leiden tot een verdikking van het bloed en een verhoogde viscositeit. Dit vertraagt de doorbloeding en vergroot het risico op bloedstolsels, wat ernstige hartproblemen zoals een hartaanval of beroerte kan veroorzaken.

Risicobeperking en Preventieve Maatregelen

Gelukkig kunnen we verschillende stappen nemen om de risico’s op hartproblemen tijdens warme dagen te beperken:

  1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water, zelfs als u geen dorst heeft. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.

  2. Vermijd zware inspanning op het heetste moment van de dag: Beperk fysieke activiteiten buitenshuis tijdens de piekuren van de hitte, zoals het midden van de dag. Zoek koelere plekken op of oefen binnen.

  3. Bescherm uzelf tegen de zon: Draag lichte, ademende kleding, een hoed en gebruik zonnebrandcrème om oververhitting te voorkomen.

  4. Houd uw leefruimte koel: Zorg voor goede ventilatie en gebruik airconditioning indien mogelijk. Dit helpt om de lichaamstemperatuur onder controle te houden en de stress op het hart te verminderen.

  5. Houd uw medicatie en behandeling op peil: Als u al medicatie gebruikt voor een hartaandoening, zorg er dan voor dat u deze volgens voorschrift inneemt, zelfs tijdens warme dagen. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen of aanpassingen van uw behandeling.

Het belang van vroegtijdige detectie

Het is essentieel om de gezondheid van ons hart regelmatig te controleren, vooral als we risicofactoren hebben of als we merken dat warm weer invloed heeft op ons welzijn. Een hartonderzoek, inclusief een ECG, bloeddrukmeting, saturatiemeting en spirometrie, kan waardevolle informatie verschaffen over de conditie van ons cardiovasculaire systeem.

Warme dagen en hartgezondheid waarom een hartonderzoek
  • Een elektrocardiogram (ECG) meet de elektrische activiteit van het hart en kan afwijkingen detecteren die kunnen wijzen op hartritmestoornissen, ischemie of andere hartafwijkingen.

  • Bloeddrukmeting is een cruciale parameter om de bloeddruk onder controle te houden. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

  • Een saturatiemeting meet het zuurstofgehalte in het bloed en kan vroegtijdig tekenen van zuurstoftekort detecteren, wat kan wijzen op hartproblemen.

  • Spirometrie meet de longfunctie en kan helpen bij het identificeren van ademhalingsproblemen die verband houden met hartaandoeningen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise