Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Vrouwen en beroertes: Begrijpen en voorkomen van een stille dreiging

Beroertes vormen wereldwijd een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Hoewel ze mannen en vrouwen kunnen treffen, blijkt uit onderzoek dat vrouwen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een beroerte in vergelijking met mannen. Dit verontrustende fenomeen heeft geleid tot uitgebreid onderzoek om beter te begrijpen waarom vrouwen vatbaarder zijn voor beroertes en hoe deze levensbedreigende aandoening effectief kan worden voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen achter dit verschil en enkele belangrijke preventieve maatregelen bespreken die vrouwen kunnen nemen om hun risico te verminderen.

Waarom zijn vrouwen vatbaarder voor beroertes?

Verschillende factoren dragen bij aan het verhoogde risico van vrouwen op het ontwikkelen van een beroerte. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

  1. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen die optreden tijdens verschillende levensfasen van vrouwen, zoals tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze, kunnen het risico op beroertes beïnvloeden. Hormonen kunnen van invloed zijn op de bloeddruk, bloedstolling en het functioneren van bloedvaten, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.

  2. Anticonceptie en hormoonvervangingstherapie: Sommige vormen van anticonceptie, met name orale anticonceptiva die oestrogeen bevatten, kunnen het risico op bloedstolsels verhogen, wat kan leiden tot een beroerte. Evenzo kan hormoonvervangingstherapie (HRT) tijdens de menopauze het risico verhogen als het niet zorgvuldig wordt gecontroleerd.

  3. Auto-immuunziekten: Bepaalde auto-immuunziekten, zoals lupus en reumatoïde artritis, komen vaker voor bij vrouwen en verhogen het risico op beroertes.

  4. Migraine met aura: Vrouwen met migraine, vooral degenen die aura ervaren (visuele stoornissen voorafgaand aan de hoofdpijn), hebben een verhoogd risico op beroertes.

Preventieve maatregelen

Gelukkig kunnen vrouwen stappen ondernemen om hun risico op beroertes te verminderen. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:

  1. Beheersing van de bloeddruk: Het handhaven van een gezonde bloeddruk is essentieel. Vrouwen moeten regelmatig hun bloeddruk laten controleren en indien nodig stappen ondernemen om deze onder controle te houden, zoals het aanpassen van het dieet, regelmatig sporten en het verminderen van stress.

  2. Levensstijlveranderingen: Een gezonde levensstijl kan het risico op beroertes verminderen. Dit omvat regelmatig sporten, een uitgebalanceerd dieet volgen met veel fruit en groenten, het vermijden van tabaksgebruik en overmatig alcoholgebruik, en het handhaven van een gezond gewicht.

  3. Hormonale behandelingen evalueren: Vrouwen die hormonale anticonceptie of HRT overwegen, moeten de mogelijke risico’s en voordelen met hun arts bespreken. Het is belangrijk om de laagst mogelijke dosering te gebruiken die effectief is en regelmatig te controleren op eventuele bijwerkingen.

  4. Bewustzijn van symptomen: Het herkennen van de waarschuwingssignalen van een beroerte is cruciaal voor een snelle reactie en behandeling. Vrouwen moeten zich bewust zijn van symptomen zoals plotselinge verlamming of zwakte in het gezicht, de armen of benen, moeite met spreken of begrijpen, ernstige hoofdpijn en verlies van balans of coördinatie. Bij het optreden van dergelijke symptomen moet onmiddellijk medische hulp worden ingeschakeld.

Het belang van uitgebreid hartonderzoek

Vrouwen en beroertes Begrijpen en voorkomen van een stille dreiging

Naast het begrijpen van de risicofactoren is het essentieel om het hart gezond te houden en eventuele onderliggende problemen vroegtijdig op te sporen. Een uitgebreid hartonderzoek, dat een elektrocardiogram (ECG), spirometrie, saturatiemeting en bloeddrukmeting omvat, kan waardevolle informatie verschaffen over de cardiovasculaire gezondheid van een persoon. Voor vrouwen is dit onderzoek nog belangrijker vanwege hun verhoogde risico op beroertes.

Een compleet vergoed uitgebreid hartonderzoek

Het ECG registreert de elektrische activiteit van het hart en kan afwijkingen in het hartritme of tekenen van een verhoogd risico op een beroerte detecteren. Een afwijkend ECG kan wijzen op een onderliggende hartaandoening die behandeling vereist.

Spirometrie meet de longfunctie en kan helpen bij het identificeren van eventuele ademhalingsproblemen die het risico op beroertes kunnen verhogen. Een verminderde longfunctie kan leiden tot een lager zuurstofgehalte in het bloed, wat de kans op stolselvorming in de bloedvaten kan vergroten.

Saturatiemeting meet het zuurstofgehalte in het bloed. Een laag zuurstofgehalte kan wijzen op een verminderde doorbloeding en kan een risicofactor zijn voor beroertes. Een tijdige identificatie van een laag zuurstofgehalte kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen.

Bloeddrukmeting is een van de belangrijkste onderdelen van het hartonderzoek. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor beroertes. Regelmatige bloeddrukmetingen kunnen helpen bij het identificeren van hypertensie en het starten van geschikte behandelingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise