Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

8 tips voor het voorkomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de menopauze

Vrouwen na de menopauze lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat hormonale veranderingen de gezondheid van de bloedvaten en het hart kunnen beïnvloeden. Er zijn echter verschillende maatregelen die vrouwen kunnen nemen om hun risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Hier zijn 10 tips voor het voorkomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de menopauze:

1. Houd uw cholesterol onder controle

Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot de opbouw van plaque in de bloedvaten, wat kan leiden tot hartaanvallen en beroertes. Het is belangrijk om uw cholesterolgehalte te laten controleren en eventuele verhoogde niveaus te behandelen. Dit kan worden bereikt door een gezond dieet te volgen, regelmatige lichaamsbeweging en medicijnen indien nodig.

2. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Het Amerikaanse Hart Associatie adviseert ten minste 150 minuten matige lichaamsbeweging per week, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

3. Beheers uw bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan leiden tot schade aan de bloedvaten en het hart. Het is belangrijk om uw bloeddruk regelmatig te laten controleren en eventuele verhoogde niveaus te behandelen. Dit kan worden bereikt door een gezond dieet te volgen, regelmatige lichaamsbeweging en medicijnen indien nodig.

8 tips voor het voorkomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de menopauze

4. Voedingstips voor een gezond hart

Een gezond dieet kan helpen bij het handhaven van een gezond hart. Het is belangrijk om veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten te eten. Beperk de inname van verzadigde vetten, transvetten en zout.

5. Stop met roken

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om te stoppen met roken of het gebruik van tabaksproducten te vermijden.

6. Verminder stress en angst

Stress en angst kunnen bijdragen aan het risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

7. Slaap voldoende

Slaap is belangrijk voor een gezond hart en lichaam. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, minimaal 7 uur per nacht.

8. Controleer regelmatig uw gewicht

Overgewicht kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om uw gewicht regelmatig te controleren

Belangrijk verschill tussen mannen en vrouwen

Boven alles is het belangrijk om uw klachten serieus te nemen. Veelal zijn bij vrouwen de klachten van hart- en vaatziekte minimaal en anders dan bij mannen. Hierdoor nemen vaak artsen deze klachten niet serieus en worden hart- en vaatziekte niet gediagnosticeerd omdat bij vrouwen hier niet op wordt onderzocht.

Twijfelt u over uw hart en vaten? Laat u dan ten alle tijden controleren door het invullen van een indicatieformulier. Wanneer blijkt dat u indicatie hebt kan u volledig vergoed een onderzoek inplannen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise