Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Vitiligo en Hartgezondheid: Onderzoek naar Mogelijke Verbanden

Op 25 juni wordt over de hele wereld Wereld Vitiligo Dag gevierd, een dag waarop de aandacht wordt gevestigd op vitiligo, een huidaandoening die witte plekken op de huid veroorzaakt als gevolg van pigmentverlies. Deze aandoening treft ongeveer 1% van de wereldbevolking. In dit artikel willen we dieper ingaan op mogelijke verbanden tussen vitiligo en de gezondheid van het hart.

Vitiligo als Auto-immuunziekte

Vitiligo wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem pigmentproducerende cellen in de huid onterecht aanvalt. Deze abnormale reactie van het immuunsysteem wordt gezien als een cruciaal kenmerk van vitiligo.

Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door een overgevoelige immuunreactie die leidt tot ontstekingen in de bloedvaten. Deze gedeelde eigenschap van het immuunsysteem suggereert een mogelijk verband tussen vitiligo en de gezondheid van het hart.

Vitiligo en Hartgezondheid Onderzoek naar Mogelijke Verbanden
Chronische ontsteking en oxidatieve stress: slagaderverkalking

Zowel vitiligo als hart- en vaatziekten worden gekenmerkt door chronische ontsteking en verhoogde oxidatieve stress in het aangetaste weefsel. Deze factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals atherosclerose, waarbij slagaders vernauwen en verstopt raken.

Endotheelcel disfunctie: risico op hartaanval of beroerte

Bij vitiligo zijn er aanwijzingen dat de werking van endotheelcellen, die de binnenwanden van bloedvaten bekleden, verstoord kan zijn, wat de optimale werking van de bloedvaten beïnvloedt. Dit kan het risico op hartaanvallen of beroertes vergroten.

Gedeelde risicofactoren van vitiligo en hart-en vaatziekten

Naast deze mogelijke biologische verbanden delen vitiligo en hart- en vaatziekten enkele risicofactoren, zoals genetische aanleg, familiegeschiedenis en bepaalde auto-immuunziekten. Bovendien kan psychologische stress, die vaak wordt ervaren door mensen met vitiligo, ook een risicofactor zijn voor hartproblemen.

Belang van Toekomstig Onderzoek

Hoewel sommige onderzoeken wijzen op een mogelijk verband tussen vitiligo en hart- en vaatziekten, is het cruciaal op te merken dat verder onderzoek nodig is om deze verbanden definitief vast te stellen en de complexe dynamiek tussen oorzaak en gevolg volledig te begrijpen.

Indien u vitiligo heeft of zich zorgen maakt over uw hartgezondheid, raden wij ten zeerste aan om een vergoed hartonderzoek te laten uitvoeren. Zo kan uw individuele risicoprofiel opgesteld worden en advies gegeven worden over geschikte strategieën voor een gezondere levensstijl, het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol), evenals het plannen van regelmatige controles bij de huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise