Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Vitamine D tekort: Zorg voor je hart in donkere dagen

Met de winter voor de deur en minder zonuren in het verschiet, is het essentieel te beseffen hoe zonneschijn je hart beschermt. Vitamine D, dat niet alleen uit voeding komt maar ook door zonlicht wordt gestimuleerd, speelt een cruciale rol in het behouden van een gezond cardiovasculair systeem. Ontdek waarom een vitamine D-tekort je hartgezondheid negatief beïnvloedt en leer hoe je dit tekort kunt aanpakken.

Zonlicht en vitamine D: Bescherming voor het hart

Vitamine D, onmisbaar voor een gezond hart, wordt niet alleen uit voeding gehaald maar ook gestimuleerd door zonlicht. Het is echter van groot belang te realiseren dat bij blootstelling aan de zon, bescherming van de huid met zonnebrandcrème cruciaal is om het risico op huidkanker te beperken.

Vitamine D tekort: Zorg voor je hart in donkere dagen vergoedhartonderzoek MHG

Voordelen van vitamine D voor hart en vaten

Waarom is het hebben van voldoende vitamine D zo belangrijk? Naast de bekende vermoeidheid bij een tekort, draagt vitamine D bij aan verschillende essentiële lichaamsprocessen:

 1. Bloeddrukregulatie: Vitamine D beïnvloedt het renine-angiotensine-aldosteronsysteem, waardoor het risico op hypertensie wordt verminderd.
 2. Ontstekingsremmende Effecten: Vitamine D vermindert ontstekingen in de slagaders, wat bescherming biedt tegen aandoeningen zoals atherosclerose.
 3. Verbeterde Insulinegevoeligheid: Vitamine D bevordert de werking van insuline, wat de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomt, een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
 4. Minder Risico op Bloedstolsels: Vitamine D voorkomt overmatige bloedstolling, waardoor het risico op stollingsproblemen wordt verminderd.
 5. Goede Hartspierfunctie: Vitamine D beïnvloedt de samentrekking en ontspanning van de hartspieren, wat bijdraagt aan een gezonde hartfunctie.
 6. Minder Risico op Hartaandoeningen: Studies tonen aan dat hogere vitamine D-spiegels het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Vitamine D tekort herkennen en aanvullen

Een vitamine D-tekort kan subtiel beginnen maar heeft aanzienlijke gevolgen voor je gezondheid. Let op symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn en een verminderde weerstand. Om deze tekorten aan te vullen, zijn er diverse opties beschikbaar.

Veelvoorkomende symptomen:

 • Vermoeidheid: Een van de vroegste tekenen van vitamine D-tekort is aanhoudende vermoeidheid.
 • Spierpijn en Zwakte: Onverklaarbare pijn en zwakte in spieren kunnen wijzen op een tekort.
 • Verzwakte Weerstand: Een verminderd vermogen om infecties te weerstaan kan duiden op een gebrek aan vitamine D.
 • Botpijn: Onverklaarbare pijn in botten kan een symptoom zijn, vooral bij kinderen.

Hoe aan te vullen:

 • Zonlicht: Regelmatige blootstelling aan zonlicht is een natuurlijke manier om vitamine D aan te vullen. 15-30 minuten blootstelling aan de zon op armen en gezicht twee keer per week is vaak voldoende.
 • Voeding: Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D, zoals vette vis, eieren, en verrijkte zuivelproducten, kunnen helpen om het tekort aan te vullen.
 • Supplementen: Vitamine D-supplementen kunnen worden aanbevolen, vooral bij mensen met beperkte blootstelling aan zonlicht.

Raadpleeg een Professional:

Als je vermoedt dat je een vitamine D-tekort hebt, raadpleeg dan een zorgprofessional voor een bloedtest en advies over de juiste aanvulling. Een gepersonaliseerde aanpak is cruciaal om de optimale vitamine D-niveaus te handhaven.

Hartonderzoek bij vitamine D tekort: Waarom het nu cruciaal is

Een vitamine D-tekort kan stille, maar ernstige gevolgen hebben voor je hartgezondheid. Het ondergaan van een hartonderzoek is nu meer dan ooit cruciaal om mogelijke risico’s te identificeren en preventieve maatregelen te nemen.

Waarom een Hartonderzoek bij Vitamine D Tekort?

 • Verhoogd Risico op Hart- en Vaatziekten: Onderzoek suggereert een verband tussen vitamine D-tekort en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes.
 • Bloeddrukregulatie: Vitamine D speelt een rol in het reguleren van de bloeddruk. Een tekort kan leiden tot hypertensie, wat het risico op hartproblemen vergroot.
 • Ontstekingsremmende Effecten: Vitamine D heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en een tekort kan leiden tot chronische ontstekingen in de bloedvaten, wat schadelijk is voor het hart.
 • Bloedstollingsrisico: Vitamine D-tekort kan bijdragen aan een verhoogd risico op bloedstolsels, wat kan resulteren in ernstige complicaties zoals trombose en beroertes.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise