Depressie en hart- en vaatziekten behoren tot de meest voorkomende en slopende aandoeningen wereldwijd. Hoewel ze op het eerste gezicht verschillende symptomen lijken te hebben, suggereert groeiend onderzoek dat er een verband bestaat tussen deze twee aandoeningen. In dit artikel duiken we dieper in op de relatie tussen depressie en hart- en vaatziekten, en kijken we naar de wetenschappelijke bevindingen die deze verbinding ondersteunen.
Hoe depressie en hart- en vaatziekten met elkaar verweven zijn
Allereerst hoe depressie en hart- en vaatziekte verbonden zijn met elkaar. Studies hebben aangetoond dat depressie en hart- en vaatziekten bepaalde risicofactoren gemeen hebben, zoals roken, lichamelijke inactiviteit, een ongezond dieet en chronische ontsteking. Deze risicofactoren vergroten dus zowel de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte als depressie. Daarnaar hebben onderzoekers gekeken naar de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten. Zo hebben zij een gelijkenis bij hart- en vaatziekte en depressie gezien. Beide groepen hebben een ontregeling van het autonome zenuwstelsel, verhoogde ontstekingsmarkers en verstoringen in het stresssysteem.
Depressie als risicofactor voor hart- en vaatziekte
Depressie lijk het risico te verhogen op het krijgen van hart- en vaatziekte. Talrijke studies hebben aangetoond dat depressie een onafhankelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, waaronder coronaire hartziekte, beroerte en hartaanvallen. Daarbij kan een depressie op lange-termijn het gevolg hebben dat men verhoogde niveaus van stresshormonen heeft. Ook zorgt het voor ontsteking en ongezonde leefstijlgewoonten. Deze zorgen allen op hun beurt voor een vergroot risico op hart- en vaatziekte.
Hart- en vaatziekte als risicofactor voor depressie

Het verband tussen hart- en vaatziekte en depressie is tweeledig. Zo is gebleken dat cardiale gebeurtenissen zoals het doormaken van een hartinfarct, een beroerte of andere hart- en vaatziekten het risico op het ontwikkelen van een depressie verhoogt. Dit is te wijden aan de impact op kwaliteit van leven. Hart- en vaatziekten kunnen leiden tot functionele beperkingen, verminderde kwaliteit van leven en sociale isolatie, wat bijdraagt aan het ontstaan van depressie.
De rol van gezondheidszorg en preventie
Allereerst kan het screening en vroege detectie een positieve invloed hebben op preventie van hart- en vaatziekte. Het tijdig opsporen van depressie bij patiënten met hart- en vaatziekten kan helpen bij het identificeren van risicopersonen en het bieden van passende behandelingen. Een belangrijke stap hiervoor is het implementeren van geïntegreerde zorg. Er moet een multidisciplinaire aanpak toegepast worden. Waarbij zowel de mentale als de fysieke gezondheid van patiënten wordt behandeld. Dit kan gunstige effecten hebben op zowel depressie als op hart- en vaatziekte voorkoming.
Indien iemand al tijden loopt met neerslachtige gevoelens of gediagnosticeerd is met depressie, is het verstandig om een hartonderzoek uit te voeren. Op deze manier kan vroegtijdig afwijkingen aan het hart en de vaten geïdentificeerd worden. Bij indicatie kan dit volledig vergoed gedaan worden. Bekijk nu of u indicatie hebt voor hart- en vaatziekte en boek uw volledig vergoede hartonderzoek.