Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Het Verband tussen Depressie en Hart- en Vaatziekten: Een Diepgaande Analyse

Depressie en hart- en vaatziekten behoren tot de meest voorkomende en slopende aandoeningen wereldwijd. Hoewel ze op het eerste gezicht verschillende symptomen lijken te hebben, suggereert groeiend onderzoek dat er een verband bestaat tussen deze twee aandoeningen. In dit artikel duiken we dieper in op de relatie tussen depressie en hart- en vaatziekten, en kijken we naar de wetenschappelijke bevindingen die deze verbinding ondersteunen.

Hoe depressie en hart- en vaatziekten met elkaar verweven zijn

Allereerst hoe depressie en hart- en vaatziekte verbonden zijn met elkaar. Studies hebben aangetoond dat depressie en hart- en vaatziekten bepaalde risicofactoren gemeen hebben, zoals roken, lichamelijke inactiviteit, een ongezond dieet en chronische ontsteking. Deze risicofactoren vergroten dus zowel de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte als depressie.  Daarnaar hebben onderzoekers gekeken naar de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband tussen depressie en hart- en vaatziekten. Zo hebben zij een gelijkenis bij hart- en vaatziekte en depressie gezien. Beide groepen hebben een ontregeling van het autonome zenuwstelsel, verhoogde ontstekingsmarkers en verstoringen in het stresssysteem.

Depressie als risicofactor voor hart- en vaatziekte

Depressie lijk het risico te verhogen op het krijgen van hart- en vaatziekte. Talrijke studies hebben aangetoond dat depressie een onafhankelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, waaronder coronaire hartziekte, beroerte en hartaanvallen. Daarbij kan een depressie op lange-termijn het gevolg hebben dat men verhoogde niveaus van stresshormonen heeft. Ook zorgt het voor ontsteking en ongezonde leefstijlgewoonten. Deze zorgen allen op hun beurt voor een vergroot risico op hart- en vaatziekte.

Hart- en vaatziekte als risicofactor voor depressie

Het Verband tussen Depressie en Hart- en Vaatziekten Een Diepgaande Analyse

Het verband tussen hart- en vaatziekte en depressie is tweeledig. Zo is gebleken dat cardiale gebeurtenissen zoals het doormaken van een hartinfarct, een beroerte of andere hart- en vaatziekten het risico op het ontwikkelen van een depressie verhoogt. Dit is te wijden aan de impact op kwaliteit van leven. Hart- en vaatziekten kunnen leiden tot functionele beperkingen, verminderde kwaliteit van leven en sociale isolatie, wat bijdraagt aan het ontstaan van depressie.

De rol van gezondheidszorg en preventie

Allereerst kan het screening en vroege detectie een positieve invloed hebben op preventie van hart- en vaatziekte. Het tijdig opsporen van depressie bij patiënten met hart- en vaatziekten kan helpen bij het identificeren van risicopersonen en het bieden van passende behandelingen. Een belangrijke stap hiervoor is het implementeren van geïntegreerde zorg. Er moet een multidisciplinaire aanpak toegepast worden. Waarbij zowel de mentale als de fysieke gezondheid van patiënten wordt behandeld. Dit kan gunstige effecten hebben op zowel depressie als op hart- en vaatziekte voorkoming.

Indien iemand al tijden loopt met neerslachtige gevoelens of gediagnosticeerd is met depressie, is het verstandig om een hartonderzoek uit te voeren. Op deze manier kan vroegtijdig afwijkingen aan het hart en de vaten geïdentificeerd worden. Bij indicatie kan dit volledig vergoed gedaan worden. Bekijk nu of u indicatie hebt voor hart- en vaatziekte en boek uw volledig vergoede hartonderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise