Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Veelvoorkomende hartziekte Coronaire hartziekte (CHZ)

Coronaire hartziekte (CHZ), ook bekend als coronaire arteriële ziekte (CAD), is een van de meest voorkomende hartziekten ter wereld. Het treft miljoenen mensen en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal sterfgevallen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van coronaire hartziekte bespreken, waaronder de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsopties. Het vergroten van het bewustzijn over deze aandoening kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen en het bevorderen van een gezond hart.

Oorzaken van Coronaire Hartziekte (CAD)

Coronaire hartziekte wordt veroorzaakt door de ophoping van plaque in de kransslagaders, de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart transporteren. De plaque bestaat uit vetten, cholesterol en andere stoffen en kan na verloop van tijd de bloedstroom belemmeren. Belangrijke risicofactoren voor CAD zijn onder andere een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, roken, obesitas, diabetes, inactiviteit en een ongezond voedingspatroon. Het begrijpen van deze risicofactoren is cruciaal om preventieve maatregelen te nemen en het risico op CAD te verminderen.

Symptomen en vroege detectie

In de vroege stadia van CAD kunnen veel mensen geen symptomen ervaren. Na verloop van tijd kunnen echter symptomen optreden, zoals pijn op de borst (angina pectoris), kortademigheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Bij sommige patiënten kan CAD leiden tot een hartaanval als gevolg van een volledige blokkade van een kransslagader. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose.

Veelvoorkomende hartziekte Coronaire hartziekte (CHZ)

Diagnose van Coronaire Hartziekte

Om CAD te diagnosticeren, kan een arts verschillende tests en procedures uitvoeren. Een elektrocardiogram (ECG), inspanningstest, echocardiografie, angiografie of CT-scan van de kransslagaders kunnen worden gebruikt om de toestand van het hart en de bloedvaten te evalueren. Een nauwkeurige diagnose is essentieel om de juiste behandeling te bepalen en verdere complicaties te voorkomen.

Behandelingsopties voor Coronaire Hartziekte

De behandeling van CAD kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Dit kan onder meer veranderingen in levensstijl omvatten, zoals stoppen met roken, het aannemen van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Medicijnen, zoals bloedverdunners, bètablokkers en cholesterolmedicatie, kunnen ook worden voorgeschreven om symptomen te beheersen en het risico op complicaties te verminderen. In ernstige gevallen kunnen procedures zoals een angioplastiek met stentplaatsing of een bypass-operatie worden aanbevolen om de bloedstroom naar het hart te herstellen.

Conclusie

Coronaire hartziekte is een veelvoorkomende en ernstige aandoening die aandacht en zorg vereist. Door bewustzijn te vergroten over de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van CAD, kunnen individuen maatregelen nemen om hun risico te verminderen en een gezond hart te behouden. Het raadplegen van een zorgverlener voor een juiste diagnose en het volgen van het voorgestelde behandelplan zijn essentieel voor het beheersen van deze veelvoorkomende hartziekte. Door het invullen van het indicatieformulier komt u erachter of u in aanmerking komt voor een vergoed hartonderzoek waarna er een juiste diagnose gesteld kan worden. 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise