Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Tips voor voorkoming van longembolie

Longembolie is een aandoening waarbij er een bloedprop vast komt te zitten in de longen en de bloedstroom kan blokkeren. Dit kan leiden tot levensbedreigende complicaties zoals ademhalingsproblemen, longbeschadiging en in sommige gevallen zelfs de dood. Het voorkomen van longembolie is daarom van cruciaal belang. Lees hier een enkele tips die het risico op het krijgen van een longembolie kunnen verminderen.

Beweging is belangrijk

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om het risico op longembolie te verminderen. Door te bewegen wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en wordt de kans op bloedstolsels verminderd. Als u een zittend beroep hebt, probeer dan regelmatig op te staan en rond te lopen. Maak ook tijd voor dagelijkse langere actieve momenten zoals een stukje wandelen, fietsen, zwemmen of joggen.

Beheers uw gewicht

Overgewicht kan de bloedcirculatie beïnvloeden en het risico op longembolie vergroten. Het hebben van een gezond gewicht is daarom belangrijk om het risico op longembolie te verminderen. Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet, beperk uw inname van vetten en suikers en eet meer fruit, groenten en volkoren producten.

Stoppen met roken

Tips voor voorkoming van longembolie

Roken is een belangrijke risicofactor voor longembolie en overigens andere hart- en vaatziekten. Als u rookt, is het uiterst verstandig om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Dit zal niet alleen het risico op longembolie verminderen, maar ook uw algehele gezondheid verbeteren. Denk hierbij aan uw de voorkoming van beschadiging aan de longen.

Vermijd langdurig zitten of liggen

Langdurig zitten of liggen kan de bloedcirculatie belemmeren en het risico op longembolie verhogen. Als u langdurig moet zitten of liggen, bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht of autorit, probeer dan regelmatig op te staan en rond te lopen om de bloedcirculatie te stimuleren. Draag ook comfortabele en niet te strakke kleding die de bloedcirculatie niet belemmert.

Preventieve maatregelen tegen een longembolie

Longembolie is een ernstige aandoening die over het algemeen ontzettend goed te voorkomen is door preventieve maatregelen. Regelmatige lichaamsbeweging, gewichtsbeheersing, stoppen met roken en vermijden van langdurig zitten of liggen zijn belangrijke maatregelen om het risico op longembolie te verminderen. Wanneer u overgewicht hebt, weinig beweegt, of hebt gerookt is het al verstandig om uw hart en bloedvaten te laten onderzoeken via een vergoed hartonderzoek. Raadpleeg uw arts als u symptomen heeft die kunnen wijzen op een longembolie. Als u zich zorgen maakt over uw risico op deze aandoening kan u bij indicatie vier keer per jaar een volledig vergoed hartonderzoek laten uitvoeren om uw zorgen weg te nemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise