Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Symptomen en diagnose van endocarditis

Endocarditis is een aandoening waarbij de binnenbekleding van het hart (het endocardium) ontstoken raakt. Dit kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs levensbedreigend zijn als het niet snel wordt gediagnosticeerd en behandeld. In dit artikel zullen de symptomen van endocarditis en hoe de diagnose wordt gesteld, behandeld worden. Dit zodat u vroegtijdig actie kan ondernemen om levensbedreigende situaties te voorkomen.

Symptomen van endocarditis

De symptomen van endocarditis kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich langzaam ontwikkelen of plotseling optreden. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Nachtzweten
 • Gewichtsverlies
 • Pijn op de borst
 • Kortademigheid
 • Hoesten
 • Hartkloppingen
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Petechiën (kleine rode of paarse vlekjes op de huid)
 • Bloed in de urine

Diagnose van endocarditis

Om endocarditis te diagnosticeren, zal de arts eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische voorgeschiedenis van de patiënt bekijken. Vervolgens kan de arts een aantal tests uitvoeren, waaronder:

 • Bloedonderzoek: Dit kan helpen bij het opsporen van een infectie in het bloed en het identificeren van de bacterie of schimmel die de endocarditis veroorzaakt.
 • Echocardiogram: Dit kan worden gebruikt om de structuur en functie van het hart te onderzoeken en eventuele afwijkingen te identificeren.
 • Elektrocardiogram (ECG): Dit kan helpen bij het opsporen van veranderingen in de elektrische activiteit van het hart en eventuele ritmestoornissen.
 • Hartkatheterisatie: Dit kan worden uitgevoerd om de bloedtoevoer naar het hart te meten en de werking van de hartkleppen te beoordelen.

Risicofactoren voor endocarditis

Symptomen en diagnose van endocarditis

Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van endocarditis kunnen verhogen, waaronder:

 • Een hartafwijking hebben, zoals een kunstmatige hartklep of aangeboren hartafwijkingen
 • Een recente infectie hebben gehad, zoals een tand- of urineweginfectie
 • Injecteerbare drugs gebruiken
 • Een verzwakt immuunsysteem hebben, bijvoorbeeld door hiv of kankerbehandeling
 • Oudere leeftijd

Behandeling van endocarditis

De behandeling van endocarditis omvat meestal het gebruik van antibiotica om de bacterie of schimmel die de infectie veroorzaakt te doden. Als de hartklep beschadigd is, kan een operatie nodig zijn om deze te repareren of te vervangen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de antibiotica intraveneus toe te dienen in een ziekenhuisomgeving. Endocarditis is een ernstige aandoening die snel moet worden gediagnosticeerd en behandeld om complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van endocarditis en bij twijfel altijd een onderzoek zoals een ECG laten uitvoeren. Dit wordt vergoed indien er sprake is van indicatie. Vul het indicatieformulier in om erachter te komen of u volledig vergoed een hartonderzoek kan uitvoeren. 

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise