Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Supplementen en dieet om cholesterol te verlagen

Een hoog cholesterolgehalte kan een belangrijke risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om het cholesterolgehalte te verlagen. In dit artikel bespreken we enkele supplementen en dieetaanpassingen die kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol.

Omega-3 vetzuren ter verlaging van cholesterol

Omega-3 vetzuren zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Visolie is een van de meest populaire supplementen voor omega-3 vetzuren. Het kan worden ingenomen als capsule of vloeibaar worden ingenomen. Ook kan u ervoor kiezen om meer voedingsmiddelen te eten die een veel omega-3 vetzuren bevatten. Dit zijn onder meer lijnzaadolie, chiazaad en walnoten.

Plantensterolen om opname van LDL te verminderen

Omega-3 vetzuren zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Visolie is een van de meest populaire supplementen voor omega-3 vetzuren. Het kan worden ingenomen als capsule of vloeibaar worden ingenomen. Ook kan u ervoor kiezen om meer voedingsmiddelen te eten die een veel omega-3 vetzuren bevatten. Dit zijn onder meer lijnzaadolie, chiazaad en walnoten.

Vezelrijke voeding ontstekingsremmend

Supplementen en dieet om cholesterol te verlagen

Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volle granen, fruit, groenten, noten en zaden, kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Dit komt vezels zich binden aan cholesterol in de darmen en helpen dot uit het lichaam te verwijderen. Het eten van vezelrijke voedingsmiddelen kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Verschil gezonde en ongezonde vetten

Als laatste kan het eten van gezonde vetten helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Gezonde vetten zijn onder meer te vinden in olijfolie, avocado’s, noten, zaden en vette vis, zoals zalm. Deze voedingsmiddelen bevatten enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren die kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Let op, verzadigde vetzuren zijn juist slecht voor het cholesterolgehalte, dus deze kunnen beter vermeden worden.

Waarom cholesterolverlaging essentieel

Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot de vorming van plaque in de bloedvaten. Deze plaque kan leiden tot vernauwing van de bloedvaten en het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen. Een verhoogd cholesterolgehalte kan ook bijdragen aan ontstekingen in het lichaam en de bloedcirculatie verstoren. Daarom is het verstandig om een hartonderzoek te laten uitvoeren als u zich zorgen maakt over uw cholesterolgehalte. Een hartonderzoek kan helpen om te bepalen of u een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten en wat u kunt doen om uw risico te verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise