Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Strategieën voorkomen beroerte: herkennen en risico onderzoeken

Een beroerte is een ernstige aandoening die kan leiden tot blijvende schade en indien er niet adequaat wordt gehandeld, zelf tot overlijden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een beroerte kunt herkennen en welke strategieën er zijn om het krijgen van een beroerte te voorkomen. In dit artikel zullen de strategieën voor de preventie van beroertes besproken worden. Daarbij ook hoe een beroerte herkend kan worden en welke onderzoeken er worden uitgevoerd om het risico te bepalen.

Strategieën voor beroerte preventie

Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen om het risico op een beroerte te verminderen. Al deze manieren hebben te maken met levensstijlaanpassingen en kunnen van grote invloed zijn:

  • Houd de bloeddruk onder controle: Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste risicofactoren voor een beroerte. Praat daarom met uw arts over manieren om de bloeddruk te verlagen. De arts kan tips geven zoals het aanpassen van uw dieet, het nemen van medicatie en het verminderen van stress.
  • Stoppen met roken: Roken verhoogt het risico op een beroerte significant. Uw kan bij uw arts advies vragen over stoppen met roken. Een stoppen met roken traject wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Gezonde voeding: Een gezond dieet kan helpen het risico op een beroerte te verminderen. Indien u meer fruit, groenten, volle granen en mager vlees eet en de inname van zout en suiker minimaliseert, bent u goed op weg.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen het risico op een beroerte te verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag matig intensief te bewegen. Geschikte fysieke activiteiten die u kan uitvoeren zijn bijvoorbeeld wandelen, joggen, fietsen of zwemmen.
  • Verminderen van alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan het risico op een beroerte verhogen. Probeer daarom uw alcoholgebruik te beperken tot maximaal één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen.

Herkenning van een beroerte

Strategieën voorkomen beroerte herkennen en risico onderzoeken

Het is belangrijk om te weten hoe je een beroerte kunt herkennen, zodat je snel medische hulp kunt zoeken. De symptomen van een beroerte zijn onder meer:

  • Gevoelloosheid of zwakte in het gezicht, de arm of het been, vooral aan één kant van het lichaam.
  • Verwarring, moeite met spreken of begrijpen van anderen.
  • Problemen met het gezichtsvermogen, zoals wazig zien of dubbel zien.
  • Duizeligheid, verlies van evenwicht of coördinatie.
  • Ernstige hoofdpijn die plotseling optreedt.

Als je deze symptomen bij jezelf of bij iemand anders opmerkt, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.

Onderzoeken om het risico op een beroerte te bepalen

Er zijn verschillende onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd om het risico op een beroerte te bepalen. Een daarvan is een bloeddrukmeting, die kan helpen bepalen of hoge bloeddruk een risicofactor is. Een ander onderzoek dat kan worden uitgevoerd, is een bloedtest om het cholesterolgehalte te meten. Verhoogde niveaus van LDL-cholesterol kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van plaque in de bloedvaten, wat kan leiden tot een beroerte. Een elektrocardiogram (ECG) kan ook worden uitgevoerd om de hartfunctie te evalueren. Sommige hartproblemen kunnen het risico op een beroerte verhogen. Tot slot kan een CT-scan of MRI-scan van de hersenen worden uitgevoerd om te achterhalen of er vernauwingen in de bloedvaten van de hersenen zijn.

Een aantal van deze onderzoeken kunnen bij indicatie volledig vergoed uitgevoerd worden. Wanneer u een medisch validatieformulier invult kan u een uitnodiging ontvangen voor een volledig vergoed hartonderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise