Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Stoppen met roken tijdens stoptober: Bescherm je hart en longen

Stoptober is in volle gang, en het is hét moment om je leven een positieve wending te geven door te stoppen met roken. Roken heeft verwoestende effecten op je hart en longen, en dit artikel laten willen wij inzichten en motivatie geven, waarom dit de beste beslissing is die je kunt nemen voor je gezondheid.

Roken en hart- en vaatziekten: Een diepgaande kijk

Laten we beginnen met een diepgaande blik op hoe roken je hart en bloedvaten beïnvloedt. Het verband tussen roken en hart- en vaatziekten is wetenschappelijk onomstreden.

Tabaksrook bevat talloze giftige stoffen die je bloedvaten ernstig beschadigen. Wanneer je rookt, komen deze schadelijke chemicaliën in je bloedbaan terecht en veroorzaken ze schade aan de binnenbekleding van je bloedvaten, bekend als het endotheel. Deze beschadiging zorgt ervoor dat vetachtige stoffen, zoals cholesterol, zich ophopen in de bloedvaten, waardoor zich plaque vormt.

Deze plaque, bestaande uit vet, cholesterol en andere stoffen, vernauwt je bloedvaten en vermindert de bloedtoevoer naar je hart. Dit verhoogt het risico op atherosclerose, een aandoening waarbij de slagaders verharden en vernauwen. Als gevolg hiervan stijgt het risico op hartaanvallen en beroertes drastisch.

Stoppen met roken tijdens stoptober: Bescherm je hart en longen

Roken en COPD: Wat er echt gebeurt in je longen

Roken heeft niet alleen invloed op je hart, maar ook op je longen. COPD (Chronisch Obstructieve Longziekte) is een angstaanjagende aandoening die je ademhalingsstelsel aantast. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roken verantwoordelijk is voor ongeveer 85-90% van alle COPD-gevallen.

De tabaksrook irriteert de luchtwegen en longen, wat leidt tot chronische ontsteking en schade. Na verloop van tijd vernauwen je luchtwegen en produceren je longen overmatig slijm, wat ademhalen bemoeilijkt. Deze vernauwing en ontsteking zijn onomkeerbaar, en COPD kan verwoestende gevolgen hebben voor je kwaliteit van leven.

De voordelen van stoppen met roken: Wetenschappelijk bewezen

Gelukkig is er hoop. Wanneer je stopt met roken, begint je lichaam onmiddellijk te herstellen. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat:

  • Na 20 minuten: Je bloeddruk daalt, en je hartslag normaliseert.
  • Na 8 uur: Het zuurstofgehalte in je bloed stijgt, wat je organen en weefsels ten goede komt.
  • Na 48 uur: Koolmonoxide is uit je lichaam verdwenen, waardoor je bloed beter zuurstof kan transporteren.
  • Na 72 uur: Je ademhaling wordt makkelijker en je smaak- en reukvermogen verbeteren.

Maar de grootste beloning komt op de lange termijn: een aanzienlijk verminderd risico op hartaandoeningen, beroertes, longaandoeningen en zelfs kanker.

Preventief onderzoek: Het pad naar een gezondere toekomst

Wil je weten hoe roken je gezondheid precies heeft beïnvloed? Overweeg dan een vergoed hart-, huid- en longonderzoek. Dit uitgebreide onderzoek geeft inzicht in de schade die roken heeft veroorzaakt en biedt concrete stappen om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Laat Stoptober het begin zijn van een gezonder leven!

Grijp deze kans om te stoppen met roken en je gezondheid te herstellen. Je hart, longen en lichaam zullen je eeuwig dankbaar zijn. Doe mee met Stoptober en kies voor een rookvrije toekomst!

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise