Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Spataderen: natuurlijke behandeling en preventie

Spataderen zijn verwijde en verdraaide aderen die zichtbaar zijn onder het huidoppervlak. Veelal worden spataderen als onaantrekkelijk gezien. Naast het aanblik ervaren mensen soms pijn, ongemak en vermoeidheid in de benen door de verwijde aderen. Hoewel spataderen vaak voorkomen bij vrouwen van middelbare leeftijd, kunnen ze ook voorkomen bij mannen en mensen van alle leeftijden. Gelukkig zijn er ook enkele natuurlijke behandelingen en preventieve maatregelen die kunnen helpen om spataderen te voorkomen en te behandelen.

Beweging ter voorkoming van spataderen

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om spataderen te voorkomen en te behandelen. Door te bewegen worden de spieren in de benen gestimuleerd. De spieren hebben meer zuurstof nodig waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt de druk op de aderen verminderd en neemt het risico op spataderen af. Activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen zijn effectieve manieren om de bloedcirculatie te verbeteren.

Compressiekousen als behandeling van spataderen

Compressiekousen als behandeling van spataderen

Compressiekousen zijn speciale kousen die druk uitoefenen op de benen en helpen om de bloedstroom te verbeteren. Ze worden vaak aanbevolen als behandeling voor spataderen. Compressiekousen kunnen ook worden gebruikt om spataderen te voorkomen, vooral tijdens langdurig staan of zitten, in bijvoorbeeld het vliegtuig, is het verstandig om de sokken te dragen.

Dieetaanpassingen voor de preventie van varices

Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen om spataderen te voorkomen en te behandelen. Zo kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten helpen om de bloedvaten te versterken en de bloedcirculatie te verbeteren. Door meer groenten en fruit, vooral citrusvruchten, bessen en donkere bladgroenten te eten krijgt u meer antioxidanten en vitamine C binnen. Beperk ook de zoutinname, omdat te veel zout kan leiden tot vochtretentie en zwelling in de benen.

Kruiden en supplementen tegen pijnlijk verwijde aderen

Als laatste kan men supplementen en kruiden innemen ter voorkoming van spataderen. Er zijn verschillende kruiden en supplementen die kunnen helpen bij de behandeling en preventie. Paardenkastanje is een veelgebruikt kruid dat kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling en pijn te verminderen. Ginkgo biloba is een ander kruid dat kan helpen bij de behandeling van spataderen door de bloedcirculatie te verbeteren. Omega-3-vetzuren en vitamine E zijn supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise