Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Risicofactoren voor beroertes bij vrouwen: Onderzoek onthult!

Tot voor kort was het een aanzienlijke uitdaging in de medische wereld: de specifieke risicofactoren voor beroertes bij vrouwen vaststellen. Dr. Hine van Os, een arts-onderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft samen met zijn collega-onderzoekers dit puzzelstukje eindelijk weten te plaatsen. Dankzij hun werk kunnen artsen in de toekomst vrouwen met een hoog risico op een beroerte nauwkeuriger identificeren en passende preventieve maatregelen nemen.

Het streven naar beroerte preventie

Bij het voorkomen van beroertes is het cruciaal dat artsen in staat zijn om nauwkeurig in te schatten wie een hoog risico loopt. Voor vrouwen bleek dit tot voor kort een uitdaging. Dr. Van Os legt uit: “We vermoeden dat veel vrouwen met een hoog risico zich hier niet van bewust zijn, en hun huisarts ook niet. Huidige risicobeoordelingen richten zich voornamelijk op algemene factoren zoals roken, terwijl specifieke factoren die bij vrouwen het risico aanzienlijk verhogen vaak over het hoofd worden gezien, zoals hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap of migraine met visuele symptomen. Om deze reden heb ik de afgelopen jaren intensief onderzoek verricht.”

Vergoed hartonderzoek voor indicaties van hart- en vaatziekten

Risicofactoren voor beroertes bij vrouwen Onderzoek onthult!

Goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over hun risico op hart- en vaatziekten: je kunt nu een volledig vergoed hartonderzoek laten uitvoeren bij instellingen zoals MediHealthGroup als je indicaties hebt voor deze ziekten. Dit kan helpen om vroegtijdig risico’s op een beroerte en andere cardiovasculaire aandoeningen op te sporen en preventieve maatregelen te nemen. Boek direct een vergoed hartonderzoek om te ontdekken hoe de gezondheid verbeterd kan worden.

Risico-inschatting voor vrouwen verbeteren

Dr. Van Os en zijn collega’s hebben concrete resultaten kunnen vertalen naar directe actie. Zo hebben ze ontdekt dat de combinatie van migraine, roken en het gebruik van anticonceptiepillen het risico op een beroerte aanzienlijk vergroot. Op basis van deze bevindingen hebben ze geadviseerd dat huisartsen extra aandacht besteden aan vrouwen met migraine die roken en anticonceptiepillen gebruiken. Bovendien kunnen deze vrouwen medische begeleiding krijgen om te stoppen met roken.

Kunstmatige intelligentie transformeert risicovoorspelling

Innovatief en vooruitstrevend, Dr. Van Os gaat verder dan alleen advies geven. In samenwerking met datawetenschappers en artsen heeft hij geavanceerde computermodellen ontwikkeld die specifiek het risico op een beroerte bij vrouwen kunnen voorspellen. Deze modellen maken gebruik van gegevens uit zowel het elektronische patiëntendossier van huisartsen als ziekenhuizen. Kunstmatige intelligentie werd ingezet om patronen te ontdekken in de gegevens van bijna twee miljoen patiënten. Dankzij deze technologie kunnen huisartsen het risico op een beroerte veel nauwkeuriger en persoonlijker inschatten met slechts één druk op de knop.

Een toekomst met minder beroertes dankzij data

Hoewel er nog enkele stappen te zetten zijn voordat deze nieuwe modellen in de praktijk kunnen worden toegepast, is het wachten de moeite waard, aldus Dr. Van Os: “Ik verwacht dat door het slim gebruik van gegevens uit elektronische patiëntendossiers uiteindelijk duizenden mensen eerder op de hoogte kunnen zijn van hun verhoogde risico. Hierdoor kunnen ze tijdig de juiste behandeling krijgen om een beroerte te voorkomen.”

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise