Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Risico’s van hartklepvervanging chirurgie

Hartklepvervanging chirurgie is een complexe medische procedure die wordt uitgevoerd om beschadigde of hartkleppen die niet goed functioneren, te vervangen. Hoewel deze procedure voor in verscheidene gevallen van levensbelang kan zijn omdat hartklepaandoeningen soms hartfalen kunnen veroorzaken, zijn er ook risico’s verbonden aan deze chirurgische ingreep. In dit artikel zullen de vijf belangrijke risico’s van deze procedure besproken worden.

Bloedingen en infecties

Een van de belangrijkste risico’s die gelopen wordt bij hartklepvervangingschirurgie zijn bloedingen en infecties. Tijdens de procedure kan er een bloeding optreden, wat kan leiden tot bloedverlies. Indien de bloeding lastig gestopt kan worden kan dit in enkele gevallen voor een levensbedreigende situatie zorgen. Infecties zijn ook een belangrijk risico die achteraf kan optreden. Vooral als de operatiewond niet goed wordt verzorgd. Om deze risico’s te minimaliseren, moeten patiënten na de operatie antibiotica toegediend krijgen en de operatiewond regelmatig laten controleren.

Anesthesiecomplicaties

Risico's van hartklepvervanging chirurgie

Een ander risico van hartklep vervangende chirurgie is anesthesiecomplicaties. De meeste patiënten ondergaan een algehele verdoving tijdens de procedure, wat kan leiden tot complicaties zoals ademhalingsproblemen en hartproblemen. Om deze risico’s te verminderen, moet de anesthesist zorgvuldig de gezondheid van de patiënt evalueren en een geschikte verdovingstechniek kiezen.

Bloedstolsels

Ook na de operatie kan u risico lopen op een aantal complicaties. Zo hebben patiënten na de hartklepvervanging chirurgie een verhoogd risico op bloedstolsels. Dit komt omdat de nieuwe hartklep een tijdelijke verandering in de bloedstroom veroorzaakt. Dit kan leiden tot bloedstolsels die de bloedvaten kunnen blokkeren en ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan een beroerte. Om deze risico’s te verminderen, krijgen patiënten vaak antistollingsmedicijnen voorgeschreven.

Problemen met de nieuwe hartklep

Hoewel de nieuwe hartklep bedoeld is om de hartfunctie te verbeteren, kunnen er complicaties optreden. De nieuwe klep kan bijvoorbeeld niet goed werken of kan worden afgestoten door het lichaam. Dit kan leiden tot hartfalen en andere gezondheidsproblemen. Om deze risico’s te beperken, moeten patiënten regelmatig worden gecontroleerd op mogelijke complicaties.

De kans op complicaties

Het is onmogelijk om exacte kansen te geven voor de verschillende risico’s van hartklepvervanging chirurgie. Dit komt omdat deze afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand van de patiënt en de chirurgische procedure zelf. Over het algemeen zijn de risico’s van deze procedure echter relatief laag en de meeste patiënten herstellen zonder complicaties. Het is belangrijk om te onthouden dat elke chirurgische ingreep risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de medisch specialist ten alle tijden met u de voordelen van de ingreep afwegen ten opzichte van de mogelijke risico’s. Patiënten worden dan ook zorgvuldig ingelicht over de mogelijke risico’s. Wees vooral niet schuw om vragen te stellen aan uw chirurg en andere medische professionals om de best mogelijke beslissing te kunnen nemen over uw gezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise