Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Reanimeren: 6 Essentiële stappen bij een hartstilstand

Dagelijks overlijden er 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak waren deze mensen zich totaal niet bewust van het risico dat zij hiervoor liepen. Er is sprake van acuut levensgevaar wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Er moet dan ook direct actie ondernomen worden om een leven te redden. Leer deze 6 essentiële stappen bij reanimatie en deel dit artikel met vrienden en familie en wees klaar om een mensenleven te redden.

Introductie reanimeren

Reanimeren moet zo snel mogelijk gedaan. Boven alles is het belangrijk dat dit ook veilig wordt gedaan. Indien de slachtoffer zich op een gevaarlijke plek begeeft zal je ten alle tijden eerst het slachtoffer naar een veiligere plek moeten verplaatsen.

Hartstilstand
Stap 1.
Controleer of de slachtoffer bewusteloos is

Wees ten alle tijden voorzichtig bij het controleren of het slachtoffer bij bewustzijn is. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer voorzichtig aan de schouders te schudden en te vragen of het gaat. Stel de vraag luidt en duidelijk. Indien de slachtoffer niet reageert, kan u stellen dat het slachtoffer buiten bewustzijn is. Blijf dan bij het slachtoffer. 

Stap 3.
Controleer de ademhaling

Plaats uw hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantel het hoofd naar achter om de luchtweg te openen. U kan nu de kinlift uitvoeren door de kin op te tillen 2 vingertoppen. Luister en kijk circa tien seconde of u het slachtoffer ziet ademhalen. Is dit niet het geval en bent u alleen? Haal dan een AED als deze dichtbij ligt.

controleer de ademhaling
borstcompressie
Stap 4.
30 borstcompressies bij abnormale ademhaling

Bij een borstcompressie zet u uw handen in het midden van de borstkast. Zet kracht door te duwen waardoor het borstbeen circa 5 a 6 cm naar beneden gaat. Doe dit 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut. Moeite met tempo houden? Probeer dan het ritme aan te houden van het liedje Stayin’ Alive bij het stukje:

“Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ aliveAh, ha, ha, ha, stayin’ alive”

Stap 5.
Beadem 2 keer

Voer de kinlift beschreven in stap 3 uit en knijp de neus dicht. Adem normaal in en adem binnen 1 seconde gelijkmatige uit in de mond van het slachtoffer. Belangrijk is dat de borstkast omhoog komt wanneer je dit doet. De borstcompressie mag maximaal 10 seconden stilliggen dus doe het beademen binnen 10 seconde. Vervolg het reanimeren en wissel de 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

aed
Stap 6.
Indien de AED er is

Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk en ontbloot de borstkast. Zet vervolgens de AED aan. Bevestig de elektroden zoals staat aangegeven op de AED en voer de vervolgstappen uit. Ga hierna door met de reanimatie totdat de ambulance arriveert en het ambulancepersoneel uw taken overneemt.

Preventie

Ongeveer de helft van de mensen met een hartstilstand wist niet dat er iets mis was met zijn of haar hart. Dit komt omdat men niet op de hoogte is van de hartafwijkingen die zij hebben. Redenen voor een hartstilstand kunnen zijn:

  • Hartinfarct
  • Hartspierziekte
  • een ontsteking van het hart
  • hartfalen
  • hartritmestoornissen.   

Kom door middel van een hartonderzoek er achter of u lijdt aan bovengenoemde hartproblemen en risico loopt op het krijgen van een hartstilstand. Onderneem actie door de juiste behandeling te krijgen van een cardioloog en zorg ervoor dat mensen in uw omgeving weten hoe te reanimeren bij nood.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise