Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Preventie van coronaire hartziekten

Preventie van coronaire hartziekte: Een Gids voor een Gezond Hart

Coronaire hartziekte (CHZ) is een veelvoorkomende hartaandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van plaque in de slagaders die het hart voeden. De aandoening kan leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedstroom, wat vervolgens kan resulteren in hartaanvallen en andere ernstige complicaties. Gelukkig zijn er manieren om het risico op CHZ te verminderen. Lees de belangrijke stappen die u kunt nemen om uw hart gezond te houden en het risico op CHZ te verminderen.

Het implementeren van een gezond dieet tegen aderverkalking

Een gezond dieet is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om CHZ te voorkomen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten. Probeer daarnaast verzadigde vetten, transvetten en cholesterol te vermijden. Deze kunnen namelijk bijdragen aan de ontwikkeling van plaque in de slagaders. Het beperken van de inname van zout en suiker kan ook helpen bij het handhaven van ophoping van plaque in de aderen.

Blijf fysiek actief ter voorkoming van CHZ

Een gezond dieet is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om CHZ te voorkomen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals volle granen, groenten, fruit en magere eiwitten. Probeer daarnaast verzadigde vetten, transvetten en cholesterol te vermijden. Deze kunnen namelijk bijdragen aan de ontwikkeling van plaque in de slagaders. Het beperken van de inname van zout en suiker kan ook helpen bij het handhaven van ophoping van plaque in de aderen.

Stoppen met roken om hartaanval te voorkomen

Behandelingen Atherosclerose Strategieën voor het beheersen van de ziekte

Roken is een belangrijke risicofactor voor CHZ en kan de ontwikkeling van plaque in de slagaders versnellen. Als u rookt, is het belangrijk om dit zo spoedig mogelijk te stoppen. Dit kan moeilijk zijn, maar er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen bij het stoppen met roken, zoals nicotinevervangers. Tegenwoordig wordt vanuit de basisverzekering een “Stop met roken traject” ook vergoed. Hier kan u aan mee doen waardoor u leert te stoppen met roken met behulp van een coach.

Stress beheersing voor de bloeddruk

Stress kan naast de bovengenoemde factoren bijdragen aan de ontwikkeling van CHZ. Hoewel het niet altijd mogelijk is om stressvolle situaties te vermijden, zijn er stappen die u kunt nemen om stress te beheersen. Zo kan u ervoor zorgen om dagelijkste te mediteren, yogales te volgen of diepe ademhalingsoefeningen te doen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verminderen van stress.

Duurzame aanpak kiezen

Het verminderen van het risico op CHZ vereist duurzame veranderingen aan de levensstijl die zich richt op een gezondere manier van leven. Door een voedzaam dieet te volgen, regelmatig lichaamsbeweging te krijgen, te stoppen met roken en stress te beheersen, kunt u uw hart gezond houden en het risico op CHZ verminderen. Indien u denkt al last te hebben van aderverkalking is het verstandig om frequent een hart- en vaatonderzoek te laten uitvoeren om erachter te komen hoe het staat met de gezondheid van uw hart.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise