Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Perifere arteriële ziekte: symptomen en diagnose

Perifere arteriële ziekte (PAZ) is een aandoening waarbij er vernauwingen of verstoppingen optreden in de slagaders die bloed naar de ledematen transporteren. Er wordt dus beperkt bloed gevoerd naar bijvoorbeeld de armen of benen. Deze aandoening treft voornamelijk de benen en kan leiden tot pijn, zwakte en andere ernstige gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken worden de symptomen en diagnose van perifere arteriële ziekte belicht zodat u deze beter herkent.

Symptomen van perifere arteriële ziekte

De symptomen van perifere arteriële aandoening komen voort uit de beperkte bloedstroom naar de ledematen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, zwakte en vermoeidheid in de benen. In het beginstadium van de ziekte kan de pijn optreden tijdens het lopen of andere fysieke activiteiten en kan het worden verminderd door rust te houden. Naarmate de ziekte vordert, kan de pijn langer aanhouden en ook optreden tijdens rustperiodes. Andere symptomen van PAZ kunnen onder meer koude of gevoelloze benen, veranderingen in de kleur van de huid, open zweren of wonden en impotentie bij mannen zijn.

Diagnose van perifere arteriële aandoening

Diagnose van perifere arterieel aandoening

De diagnose van perifere arteriële ziekte wordt meestal gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en diagnostische onderzoeken. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de arts luisteren naar de bloedstroom in de benen en voeten om te beoordelen of er sprake is van vernauwingen of verstoppingen in de slagaders. De arts kan ook controleren op veranderingen in de kleur of temperatuur van de huid en kijken naar wonden of zweren die niet genezen. Een van de meest gebruikte diagnostische tests voor PAZ is de enkel-arm-index (EAI) test, waarbij de bloeddruk in de armen en benen wordt gemeten om te beoordelen of er sprake is van vernauwingen of verstoppingen in de slagaders. Andere diagnostische onderzoeken die minder vaak worden uitgevoerd zijn onder andere duplex-echografie, CT-scan, MRI en angiografie.

Risicofactoren voor PAZ

Er zijn verschillende risicofactoren voor perifere arteriële ziekte, waaronder roken, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, hoge cholesterol, familiegeschiedenis van hartziekte en leeftijd. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor PAZ, omdat het de bloedstroom naar de ledematen beperkt en de ontwikkeling van vernauwingen en verstoppingen in de slagaders kan veroorzaken. Mensen met hoge bloeddruk, diabetes en obesitas lopen ook een verhoogd risico op PAZ, omdat deze aandoeningen de bloedvaten beschadigen en de bloedstroom beperken. Dit zijn dus risicofactoren die door een verandering aan de levensstijl beperkt kunnen worden.

Behandeling van perifere arteriële aandoening

De behandeling van perifere arteriële ziekte hangt af van de ernst van de symptomen. De behandeling van PAZ omvat meestal veranderingen in levensstijl, medicatie en in sommige gevallen chirurgie. Veranderingen in levensstijl omvatten stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. Medicatie kan worden voorgeschreven om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en de bloedtoevoer naar de benen te verbeteren. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de blokkades in de bloedvaten te verwijderen. Voordat deze stappen gezet kunnen worden, is het handig om te achterhalen of u lijdt aan PAZ. Heeft u symptomen die hierop duiden, dan kan u een volledig vergoed hartonderzoek boeken om te achterhalen of u opstoppingen hebt in de aderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise