fbpx

Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Ontstekingsreuma als risicofactor voor hart- en vaatziekte

Reuma is een chronische ziekte en omvat meer dan honderd soorten aandoeningen die niet veroorzaakt zijn door een ongeluk. Reuma heeft verschillende vormen waarbij u klachten kan ervaren aan uw gewrichten, spieren, pezen, maar ook uw longen, hart of nieren. Dit alleen is al erg vervelend, maar wist u dat ontstekingsreuma als risicofactor voor hart- en vaatziekte is geïdentificeerd? Lees hier waarom reumapatiënten een verhoogd risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekte en wat voor remedies er zijn om het risico te verlagen.

De kans op hart- en vaatziekte voor reumapatiënten

Circa zeshonderdduizend mensen in Nederland lijden aan ontstekingsreuma. Hieronder vallen de volgende 4 soorten reuma:

  1. Reumatoïde artritis
  2. Artritis psoriatica
  3. De ziekte van Bechterew
  4. Jicht

Bij ontstekingsreuma kunnen de gewrichten erg ontstoken zijn waardoor het bewegen wordt vermoeilijkt en er in sommige gevallen dagelijkse handelingen beperkt uitgevoerd kunnen worden. Wanneer er niks aan de ontstekingen gedaan wordt kan de pijn en de beperking verergeren. Minstens de helft van de mensen met ontsteking reuma krijgt vroeg of laat te maken met een verhoogd cholesterol of een te hoge bloeddruk. Er wordt tweemaal zo vaak een hartinfarct gerapporteerd bij ontstekingsreumapatiënten ten opzichte van de algemene bevolking.

Ontstekingsreuma als risicofactor voor hart- en vaatziekte

Oorzaak van het vergrote risico

Reuma patiënten krijgen dus te maken met klachten die behoren bij een te hoog cholesterol en een verhoogde bloeddruk, maar hoe komt dit nu eigenlijk? Wanneer men ontstekingsreuma heeft, is er een grote kans dat dit kan leiden tot een te hoge bloeddruk en verslecht cholesterol. Een hoge bloeddruk is een belangrijk element die de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte verhoogd. Te hoog cholesterol zorgt voor aderverkalking en kan de bloedvaten vernauwen. Dit op zijn beurt geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld een beroerte.

Hoe nu omgaan met indicatie?

Voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekte zou door de dokter het volgende advies voorgeschreven kunnen worden:

  • Stoppen met roken;
  • Voldoende beweging;
  • Gezonde voeding en gewicht;
  • Het innemen van cholesterol- of bloeddrukverlagende medicijnen

Boven alles is het belangrijk om als reumapatiënt periodiek te achterhalen wat je huidige bloeddrukwaarde en cholesterol waarde is. Door het uitvoeren van een vergoed hartonderzoek wordt niet alleen de bloeddruk gemeten, maar krijgt u ook inzicht in het functioneren van uw longen en hart.  

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw gratis hartonderzoek

Beantwoord het indicatieformulier en ontvang een uitnodiging voor een geheel kosteloos onderzoek

Alle onderzoeken die worden uitgevoerd bij uw afspraak

Het meest complete hartonderzoek

Hart filmpje

Hart
filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of je een hartinfarct doormaakt, er al eens een hebt gehad en meer.

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Bij een hoge bloeddruk Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten.

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

spirometrie

Longfunctie meting

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise
72% ontdekt hart- en vaatziekten later dan gewenst

Geef uw lichaam een APK-keuring door het hart- en de longfunctie preventief te onderzoeken

Doe mee en start het onderzoek, het duurt slechts 3 minuten.