Reuma is een chronische ziekte en omvat meer dan honderd soorten aandoeningen die niet veroorzaakt zijn door een ongeluk. Reuma heeft verschillende vormen waarbij u klachten kan ervaren aan uw gewrichten, spieren, pezen, maar ook uw longen, hart of nieren. Dit alleen is al erg vervelend, maar wist u dat ontstekingsreuma als risicofactor voor hart- en vaatziekte is geïdentificeerd? Lees hier waarom reumapatiënten een verhoogd risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekte en wat voor remedies er zijn om het risico te verlagen.
De kans op hart- en vaatziekte voor reumapatiënten
Circa zeshonderdduizend mensen in Nederland lijden aan ontstekingsreuma. Hieronder vallen de volgende 4 soorten reuma:
- Reumatoïde artritis
- Artritis psoriatica
- De ziekte van Bechterew
- Jicht
Bij ontstekingsreuma kunnen de gewrichten erg ontstoken zijn waardoor het bewegen wordt vermoeilijkt en er in sommige gevallen dagelijkse handelingen beperkt uitgevoerd kunnen worden. Wanneer er niks aan de ontstekingen gedaan wordt kan de pijn en de beperking verergeren. Minstens de helft van de mensen met ontsteking reuma krijgt vroeg of laat te maken met een verhoogd cholesterol of een te hoge bloeddruk. Er wordt tweemaal zo vaak een hartinfarct gerapporteerd bij ontstekingsreumapatiënten ten opzichte van de algemene bevolking.

Oorzaak van het vergrote risico
Reuma patiënten krijgen dus te maken met klachten die behoren bij een te hoog cholesterol en een verhoogde bloeddruk, maar hoe komt dit nu eigenlijk? Wanneer men ontstekingsreuma heeft, is er een grote kans dat dit kan leiden tot een te hoge bloeddruk en verslecht cholesterol. Een hoge bloeddruk is een belangrijk element die de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte verhoogd. Te hoog cholesterol zorgt voor aderverkalking en kan de bloedvaten vernauwen. Dit op zijn beurt geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld een beroerte.
Hoe nu omgaan met indicatie?
Voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekte zou door de dokter het volgende advies voorgeschreven kunnen worden:
- Stoppen met roken;
- Voldoende beweging;
- Gezonde voeding en gewicht;
- Het innemen van cholesterol- of bloeddrukverlagende medicijnen
Boven alles is het belangrijk om als reumapatiënt periodiek te achterhalen wat je huidige bloeddrukwaarde en cholesterol waarde is. Door het uitvoeren van een vergoed hartonderzoek wordt niet alleen de bloeddruk gemeten, maar krijgt u ook inzicht in het functioneren van uw longen en hart.