Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Ontdek SCAD hart: Een zeldzame hartaandoening

Het Verhaal van Cecile de Wissel en Caroline Verhage

Lees meer over het aangrijpende interview met Cecile de Wissel en Caroline Verhage, twee vrouwen die werden geconfronteerd met SCAD, een minder bekende hartaandoening. Ondanks hun gezonde levensstijl en het ontbreken van klassieke risicofactoren, werden zij beiden getroffen door een hartaanval. SCAD, afgeleid van Spontane Coronary Artery Dissection, betreft een zeldzame aandoening aan de binnenste laag van de kransslagader of ader van het hart, met een verhoogd voorkomen bij vrouwen na de zwangerschap of tijdens de overgang.

Het SCAD hart in detail

Ontdek SCAD hart: Een zeldzame hartaandoening VergoedHartOnderzoek MGF

Caroline Verhage deelt haar ervaring toen zij, ondanks haar gezonde levensstijl, onverwachte symptomen ondervond tijdens een sportschoolbezoek. Wat aanvankelijk onbeduidende symptomen leken, bleken uiteindelijk te wijzen op een hartinfarct, met pijn tussen de schouderbladen en extreme vermoeidheid. Troponinegehaltes en ECG-resultaten bevestigden dit, resulterend in een ziekenhuisopname van een week.

De Onbekende oorsprong van SCAD

Cardioloog Suzette Elias-Smale legt uit dat SCAD plotseling ontstaat door een verandering in de vaatwand, in tegenstelling tot aderverkalking. Deze zeldzame aandoening komt vaak voor bij vrouwen tussen 45 en 52 jaar en wordt mogelijk beïnvloed door vrouwelijke hormonen. Symptomen zoals vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen en kakenkramp kunnen duiden op SCAD.

Preventie van SCAD

Gezien het risico op terugkerende episodes, adviseren artsen leefstijlaanpassingen om SCAD te voorkomen. Dit omvat het vermijden van intensieve sporten, matig gebruik van hormonale anticonceptie en extra aandacht tijdens de overgang. Huidige SCAD-onderzoeken worden op Europees niveau uitgevoerd.

Vrouwenhart: Bewustwording en kennisdeling

Gezien het risico op terugkerende episodes, adviseren artsen leefstijlaanpassingen om SCAD te voorkomen. Dit omvat het vermijden van intensieve sporten, matig gebruik van hormonale anticonceptie en extra aandacht tijdens de overgang. Huidige SCAD-onderzoeken worden op Europees niveau uitgevoerd.

Doe aan preventief hartonderzoek

Het indrukwekkende verhaal van Cecile en Caroline onderstreept de noodzaak van bewustzijn en periodiek preventief hartonderzoek. Volg je intuïtie, deel je klachten en vraag om een grondig onderzoek om nare situaties te voorkomen. Ontdek gratis mogelijkheden zoals een ECG onderzoek bij MediHealthGroup, een waardevol instrument voor inzicht in je hartgezondheid. Zorg voor je hart en leer over preventieve maatregelen tegen SCAD.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise