Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Oefeningen voor hartrevalidatie

Revalideren na een hartoperatie

Na een hartaanval of hartoperatie kan het zijn dat de cardioloog of fysiotherapeut aanbeveelt om hartrevalidatie te ondergaan. Hartrevalidatie is een revalidatieprogramma dat gericht is op het herstellen van de hartfunctie en het verbeteren van de algemene gezondheid. Een belangrijk onderdeel van hartrevalidatie is fysieke activiteit. Hieronder staan enkele oefeningen die kunnen worden uitgevoerd als onderdeel van het hartrevalidatieprogramma.

Wandelen na een hartaanval

Wandelen is een van de meest eenvoudige en effectieve oefeningen die vaak wordt voorgeschreven na een hartrevalidatie. Het is gemakkelijk en kan bijna overal worden uitgevoerd. Daarbij is de intensiviteit en de fysieke belasting van wandelen vrij laag. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten per dag te wandelen. Wanneer u in de beginfase van uw revalidatie zit kan het zijn dat dit nog niet gaat. Probeer dan te beginnen met vijf of tien minuten wandelen per keer en bouw dit dan langzaam op naar 30 minuten.

Fietsen als revalidatieoefening

Fietsen is een andere oefening die kan worden opgenomen in het hartrevalidatieprogramma. Deze oefening kan fysiek als meer belasting voelen, maar ondanks dit is het een geweldige cardiovasculaire oefening die helpt bij het verbeteren van de hartfunctie en de bloedcirculatie. U kan de oefening zowel in huis als buiten uitvoeren. Denk hierbij aan een hometrainer, een ligfiets of een gewone fiets. Begin met een rustig tempo en bouw het langzaam op naar uw kunnen.

Krachttraining na een hartoperatie

Krachttraining na een hartoperatie

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van hartrevalidatie. Het kan helpen bij het verbeteren van de verloren spiermassa en kracht voorkomend uit de hartproblemen. Daarbij is gebleken dat krachttraining het metabolisme kan verhogen en de botdichtheid kan verbeteren. Uiterst belangrijk om bij deze oefening ook weer rustig om te bouwen. Start daarom met oefeningen met lichte gewichten en verhoog de intensiteit van de krachttraining geleidelijk.

Yoga ter versterking van uw lichaam

Yoga is een geweldige oefening voor hartrevalidatie omdat het stress vermindert en de flexibiliteit verbetert. Aangetoond is dat yoga kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verlagen van de bloeddruk. Er wordt aanbevolen om yoga-oefeningen te doen die gericht zijn op het verminderen van stress en het verbeteren van de ademhaling. Deze oefeningen zou u bijvoorbeeld kunnen vinden op youtube, maar er zijn ook uiterst geschikte apps waarop u een oefening kan filteren op uw niveau en intensiteit.

Belangrijk: Overleg met een professional

Het is belangrijk om te onthouden dat hartrevalidatieprogramma’s persoonlijk zijn aangepast. De hierboven genoemde oefeningen zijn slechts voorbeelden van oefeningen die kunnen worden opgenomen in het programma. Het is essentieel om te overleggen met een professionele begeleider, zoals een fysiotherapeut of cardioloog, om een programma te ontwerpen dat aansluit bij uw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.

Doel van revalideringstraject

Het doen van oefeningen als onderdeel van hartrevalidatie is essentieel om de hartfunctie te herstellen en de algemene gezondheid te verbeteren. Wandelen, fietsen, krachttraining en yoga zijn slechts enkele voorbeelden van oefeningen die kunnen worden opgenomen in het hartrevalidatieprogramma. Het is belangrijk om de oefeningen dagelijks consistent uit te voeren en duidelijk naar uw lichaam te luisteren en bij twijfel te overleggen met uw zorgprofessional.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise