Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Nederlanders roepen op: Gezonder leven moet eenvoudiger en betaalbaarder worden

Bijna driekwart van de Nederlanders is van mening dat gezond leven duurder en moeilijker is dan ongezond leven. Het lijkt erop dat de uitdagingen van een gezonde levensstijl niet alleen volwassenen treffen, maar ook de jongere generatie. Met 77% van de Nederlanders die beweren dat kinderen dagelijks veel meer ongezonde prikkels dan gezonde prikkels ontvangen, wordt het belang van het bevorderen van een gezonde omgeving voor toekomstige generaties steeds duidelijker. Vooral kinderen uit gezinnen met een laag inkomen hebben hierdoor minder kans op een gezond en gelukkig leven.

Oproep tot investering in gezondheid voor toekomstige generaties

In een recent onderzoek uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van 22 Samenwerkende GezondheidsFondsen, waaronder de Hartstichting, komt naar voren dat de meerderheid van de Nederlanders het erover eens is dat gezond leven makkelijker en betaalbaarder moet worden gemaakt. Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om gezondheid en welzijn toegankelijker te maken voor alle leeftijdsgroepen.

Om ouders te ondersteunen bij het gezond opvoeden van hun kinderen, lanceren de gezondheidsfondsen op 10 maart een campagne om het bewustzijn hierover te vergroten. Daarnaast zal de campagne laten zien wat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen doen om de omgeving van kinderen gezonder te maken. Deze initiatieven zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de toekomstige generatie langer gezond blijft, de zorg betaalbaar blijft en ons welvaartsniveau behouden blijft.

Een noodzakelijke verandering

Nederlanders roepen op Gezonder leven moet eenvoudiger en betaalbaarder worden

Mark Monsma, directeur van de Gezonde Generatie, benadrukt het belang van deze inspanningen: “Voor dit kabinet is de Gezonde Generatie een van de belangrijkste doelen in het preventiebeleid, maar de ontwikkeling van effectief beleid gaat te traag. De overdaad aan ongezonde prikkels maakt gezond leven en gezond opgroeien te moeilijk voor de jeugd en hun ouders. Juist voor kinderen is er in zo’n ongezonde omgeving geen sprake van vrije keuze.”

Een krachtig signaal aan de politiek

De gezondheidsfondsen bundelen hun krachten met iedereen die wil meewerken aan de Gezonde Generatie. Het aantal (chronisch) zieken in Nederland neemt al jaren toe, terwijl het aantal gezonde jaren afneemt. Er moet dringend iets veranderen. Het feit dat de meerderheid van de Nederlanders dit ook vindt, is een krachtig signaal aan de politiek om actie te ondernemen.

Bouwen aan een gezondere toekomst

Voor de Gezonde Generatie is een omgeving nodig die kinderen aanzet tot gezond gedrag. Dit betekent dat gezond eten en drinken aantrekkelijker en betaalbaarder moeten worden. Daarnaast is het essentieel om de prestatiedruk op jongeren te verminderen en meer ruimte te bieden om te bewegen, zonder de schadelijke invloed van tabak en alcohol.

Om deze doelen te bereiken, zijn de volgende stappen nodig:

  1. Creëren van een Gezonde Voedselomgeving: We moeten gezonde voeding de norm maken door het aanbod van gezonde producten goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is het verlagen van de BTW op groente en fruit naar 0%.

  2. Verminderen van Stress en Prestatiedruk bij Kinderen: Sociaal-emotionele vaardigheden moeten net zo belangrijk worden in het onderwijs als taal en rekenen. Dit kan de druk op kinderen verminderen.

  3. Rookvrije Omgeving voor Kinderen: We moeten ervoor zorgen dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije, vapevrije en e-sigaretvrije omgeving door tabak en gerelateerde producten minder aantrekkelijk en beschikbaar te maken.

  4. Alcoholvrije Cultuur voor Kinderen: Kinderen moeten worden gestimuleerd om geen alcohol te drinken. Dit kan worden bereikt door alcoholvrije zones te creëren waar kinderen vaak komen, gezonde dranken goedkoper te maken dan alcoholische dranken en minder alcoholreclame toe te staan.

  5. Bevorderen van Beweging: Kinderen moeten de hele dag bewegen, vergelijkbaar met tandenpoetsen. Scholen, wijken en sportverenigingen kunnen allemaal bijdragen aan deze bewegingscultuur.

  6. Ondersteuning voor Ouders en Verzorgers: Het is van essentieel belang dat kinderen gezond ter wereld komen en veilig kunnen opgroeien, met de juiste ondersteuning voor hun ouders en verzorgers.

Neem de eerste stap naar een gezondere toekomst

Wil je een actieve rol spelen in het bevorderen van een gezonde generatie en je eigen gezondheid bewaken? Overweeg dan om een volledig vergoed hartonderzoek te laten uitvoeren bij instanties zoals MediHealthGroup, vooral als je indicaties hebt voor hart- en vaatziekten. Het is nooit te vroeg om aan je gezondheid te denken, en dit kan een belangrijke stap zijn naar een gezondere toekomst voor jou en de komende generaties.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise