Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Natuurlijke remedies tegen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel bekend als hypertensie, is een veelvoorkomende aandoening die wereldwijd vele mensen treft. Het is een belangrijke risicofactor voor ernstige aandoeningen zoals hartziekten, beroertes en nieraandoeningen. Hoewel er medicijnen beschikbaar zijn om hoge bloeddruk te behandelen, hebben deze vaak vervelende bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook natuurlijke remedies tegen hoge bloeddruk. Hiermee kan u uw bloeddruk verlagen en controleren. In dit artikel zullen we enkele van de meest effectieve natuurlijke remedies bespreken.

Dieetveranderingen tegen hypertensie

Dieetveranderingen zijn een goede eerste stap om de bloeddruk te verlagen. Het is aanbevolen om het dieet te verrijken met fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en onverzadigde vetten. Ook is het van belang dat men zijn zoutinname beperkt en kiest voor gezondere alternatieven zoals verse kruiden en specerijen.

Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) is een dieet dat speciaal is ontworpen om de bloeddruk te verlagen. Het dieet is rijk aan fruit, groenten, volle granen, magere zuivelproducten, gevogelte, vis, noten en bonen. Het dieet beperkt de inname van verzadigde vetten, cholesterol, rood vlees en suikerhoudende dranken.

Het DASH-dieet kan de bloeddruk verlagen met 10 punten of meer bij mensen met hoge bloeddruk. Hiermee kan men bij het volgen van dit dieet ook het risico op hart- en nierziekten verminderen.

Beweging om bloeddruk te verlagen

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het wordt aanbevolen om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen en dansen zijn goede opties voor lichaamsbeweging.

Krachttraining kan ook helpen de bloeddruk te verlagen. Onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining de bloeddruk kan verlagen met 3-4 punten bij mensen met hoge bloeddruk.

Natuurlijke supplementen ter voorkoming van hart- en vaatziekte

Natuurlijke remedies tegen hoge bloeddruk

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.

Het is wel belangrijk om te overleggen met een arts voordat men begint met het innemen van supplementen. Bespreek voor het innemen van supplementen dit altijd met uw huisarts en zorg ervoor dat u niet meer consumeert dan de dagelijks toegestane inname, vaak vermeld op de verpakking.

Enkele voorbeelden van natuurlijke supplementen zijn:

  1. Knoflook: Knoflooksupplementen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Knoflook kan ook de cholesterolgehaltes verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
  2. Visolie: Visolie kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Visolie kan ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
  3. Magnesium: Magnesiumsupplementen kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Magnesium kan ook helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
  4. Hibiscus thee: . Uit onderzoek is gebleken dat hibiscus thee kan helpen bij het verlagen van de systolische bloeddruk. Het lijkt erop dat de antioxidanten in de hibiscus plant de bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlagen.
  5. Co-enzym Q10: kan beschadigingen aan de aderen voorkomen waardoor een hoge bloeddruk vanwege verdikte aderen voorkomen kan worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise