Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Myotone Dystrofie Type 1: inzicht in de relatie met hartgezondheid

Het is van groot belang om bewust te zijn van Myotone Dystrofie Type 1 (MD 1), aangezien één op de drie individuen met deze aandoening uiteindelijk overlijdt aan cardiale complicaties. Deze hartproblemen ontwikkelen zich geleidelijk en worden niet altijd tijdig herkend. Nog zorgwekkender is het feit dat veel mensen met MD 1 niet directe cardiale klachten ervaren, wat kan leiden tot een onderschatting van het risico, zowel door henzelf als hun zorgverleners. In dit artikel willen we je informeren over MD 1 en benadrukken waarom regelmatige cardiale controles van vitaal belang kunnen zijn.

Wat is Myotone Dystrofie Type 1 (Ziekte van Steinert)?

MD 1, ook bekend als de Ziekte van Steinert, is de meest voorkomende vorm van spierdystrofie op volwassen leeftijd. Ongeveer één op de 8000 mensen wordt getroffen door deze aandoening, die wordt gekenmerkt door distale spierzwakte en myotonie. Wat opmerkelijk is, is dat deze ziekte niet alleen invloed heeft op de spieren, maar ook op verschillende organen, waaronder het hart. Het betreft een complexe aandoening die verschillende systemen van het lichaam beïnvloedt.

Verband met Hartklachten: Wat moet je weten?

Myotone Dystrofie Type 1: inzicht in de relatie met hartgezondheid Vergoedhartonderzoek MHG

MD 1, ook bekend als de Ziekte van Steinert, is de meest voorkomende vorm van spierdystrofie op volwassen leeftijd. Ongeveer één op de 8000 mensen wordt getroffen door deze aandoening, die wordt gekenmerkt door distale spierzwakte en myotonie. Wat opmerkelijk is, is dat deze ziekte niet alleen invloed heeft op de spieren, maar ook op verschillende organen, waaronder het hart. Het betreft een complexe aandoening die verschillende systemen van het lichaam beïnvloedt.

Waarom Regelmatige Controles Cruciaal Zijn voor Iedereen met MD 1?

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt wat je kunt doen als je MD 1 hebt of als het in je familie voorkomt. Hier zijn enkele praktische adviezen die kunnen helpen:

  • Bespreek tijdens medische consultaties klachten zoals hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen, moeite met ademen of liggen, en ademhalingsproblemen.
  • Informeer je zorgverlener tijdens familiegesprekken over gevallen van onverklaarde hartproblemen of pacemakerimplantaties binnen de familie.
  • Onderga regelmatige lichamelijke onderzoeken en overweeg het jaarlijks maken van een ECG om vroegtijdige ritme- of geleidingsstoornissen op te sporen.
  • Als je asymptomatisch bent maar een normaal ECG hebt, kan een 24-uurs holteronderzoek elke 2-5 jaar worden overwogen om een vollediger beeld te krijgen.
  • Bij de diagnose MD 1 is het aan te raden om een echocardiogram te laten maken, gevolgd door vervolgonderzoeken bij eventuele klachten of veranderingen in het ECG.

Een Oproep voor Gratis Hartonderzoeken (ECG)

Het goede nieuws is dat veel van de genoemde cardiale controles, zoals een ECG, vergoed worden. Dit betekent dat je zonder financiële zorgen regelmatig je hartgezondheid kunt laten controleren. Het is een belangrijke stap om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen en de juiste stappen te ondernemen om je welzijn te waarborgen.

Onthoud, jouw gezondheid staat voorop, en toegang hebben tot deze essentiële screenings is een sleutel tot het proactief beheren van je hartgezondheid, vooral als MD 1 een rol speelt in jouw leven of dat van je dierbaren. Neem de controle over je gezondheid en laat je hart regelmatig controleren!

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise