Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Mijn huisarts heeft geen tijd

Huisartsen te weinig tijd voor patiënten

Huisartsen trekken al jaren aan de bel dat ze omlopen in het werk en moeilijk de patiëntenstroom kunnen reguleren. Reden hiervoor is dat er veelte veel taken die voorheen niet bij de huisarts lagen, nu wel hun verantwoordelijkheid zijn. Huisartsen stoppen met hun eigen praktijk waardoor het huisartsen te kort en de druk op de huisartsen die wel hun beroep blijven uitoefenen, alsmaar toeneemt. Duidelijk is, met welke problemen de huisarts op dit moment te kampen heeft, maar welke invloed heeft dit huisartsen tekort nu op de patiënt?

Weinig contact met de dokter

Bijna 1 op de drie patiënten merkt de verslechterde beschikbaarheid en bereikbaarheid van hun arts in het afgelopen jaar. De meeste klachten gaan over dat de praktijk niet te bereiken is, maar ook dat patiënten dagenlang moeten wachten voordat zij bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Deze cijfers komen voort uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie. Zij hebben ruim twaalfduizend oudere die vaak ook een chronische aandoening hebben, gevraagd over hun ervaringen met de huisarts.

lange wachttijden huisarts

Fouten van de huisarts

De werkdruk waaronder de huisartsen langzaam onder bezwijken, uit zich op verschillende manieren. Zo is de huisarts moeilijke bereikbaar, maar ook gaat de dienstverlening achteruit. Zo wijzen cijfers van het VvAA op een toenemende stroom schadeclaims gericht aan de huisarts. 67% van de claims komt voor uit het diagnostiseringstraject. 12% van deze claims komt door onvoldoende klinisch onderzoek tijdens het spreekuur. Reden hiervoor is dat de huisarts gewoonweg geen tijd heeft om onderzoeken uit te voeren tijdens zijn spreekuur waardoor ervoor wordt gekozen om niet een diagnose te stellen aan de hand van onderzoek. Zo wordt bij 15,1% hart- en vaatziekte verkeerd gediagnosticeerd.

Het verhaal van de dokter

Ook de mening van de huisartsen is gepeild. Zo blijkt dat 52% van de huisartsen dagelijks uitlopende spreekuren ervaart en hierdoor niet de benodigde zorg kunnen bieden. 59% geeft zelfs aan dat de noodzakelijke werkzaamheden niet afkomen in de reguliere werktijd. 45% van de huisartsen geven aan dat de werklast binnen de praktijk te zwaar is. 20% geeft aan dat de complexiteit van de zorgvragen te hoog is waardoor er veelal fouten worden gemaakt. Daarbovenop kampen huisartsen ook met een personeelstekort. Tussen de 23 en 53 procent van de huisartsenorganisaties ervaart nu al tekorten aan onder andere doktersassistenten en praktijkondersteuners.

Ondersteuning aan huisartspraktijken

Geconcludeerd kan worden uit bovenstaande feiten dat het algehele zorgsysteem lijdt onder het zorginfarct. Dit zorginfarct kan echter niet de reden zijn dat de benodigde zorgverlening niet verleend kan worden. MediHealthGroup heeft daarom 3 landelijke initiatieven gestart om niet alleen de eerstelijnszorg te ondersteunen, maar tevens de zorg te bieden die het hardst nodig is onder kwetsbare ouderen. Door kennisoverdracht en preventieve onderzoeken kan men vroegtijdig achter hun gezondheidskwalen komen zonder de huisarts te belasten. Hierdoor worden de vele misdiagnoses voorkomen en krijgt men op tijd de zorg die zij behoeven.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise