Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Meer aandacht voor hart- en vaatziekte bij vrouwen

Vrouwen sterven veel vaker aan hart- en vaatziekte

Kortademigheid bij het sporten, vermoeider zijn dan normaal of last van de schouderbladen. Allemaal minimale signalen die bij een vrouw indicatie kunnen zijn voor hart- en vaatziekte. De signalen zijn vaak zo onduidelijk dat vrouwen het negeren, met alle gevolgen van dien. Hierdoor moet er gepleit worden voor meer aandacht voor hart- en vaatziekte bij vrouwen.

Waarom worden de symptomen niet herkend?

Er is nog weinig bewustwording over de symptomen, maar ook de oorzaken waarom bij vrouwen hart- en vaatziekte veelvuldig onopgemerkt blijven. Vrouwen hebben in ieder geval minder duidelijke signalen die indicatie voor bijvoorbeeld een hartinfarct aangeven. Daarbij is er te weinig bekend over het risico dat vrouwen lopen vele jaren na de zwangerschap op hartklachten. Dit omdat tijdens de zwangerschap er sprake was van een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. De schade hiervan komt pas vele jaren later aan het licht. Vervolgens wordt er tevens te weinig onderzoek gedaan naar hart- en vaatproblemen bij vrouwen. Er nog steeds weinig bekend over de ontwikkeling van slagaderverkalking bij vrouwen of de problemen met kleine vaatjes van het hart. Dit komt namelijk voornamelijk bij vrouwen voor en zorgt voor vervelende klachten. Echter, is het voor de cardioloog lastig te achterhalen waar het probleem precies ligt waardoor vrouwen slecht geholpen worden.    

Symptomen die niet genegeerd mogen worden

Signalen-bij-vrouwen-hartfalen

Om de sterfte aan hart- en vaatziekte te beperken is het uiteraard belangrijk om bewustwording te creëren bij vrouwen over de mogelijke signalen die kunnen duiden op hart- en vaatziekte. Pijn op de borst of een vervelende druk, is een signaal die wel bekend is, aar wist u dat de volgende symptomen ook indicatie zijn en serieus genomen moeten worden:

  1. Pijn in de bovenbuik, kaak, rug of nek
  2. Kortademigheid
  3. Extreme vermoeidheid
  4. Duizeligheid
  5. Onrustige gevoelens
  6. Angst
  7. Pijn tussen de schouderbladen
  8. Misselijkheid
  9. Braken

De overgang

Bij mannen komen hart- en vaatziekte vooral voor vanaf vijftig jaar en ouder. Bij vrouwen neem het risico toe vanaf zestig jaar. Hierdoor denken onderzoekers dat er een link is tussen het risico op hart- en vaatziekte bij vrouwen en de overgang. Zo is te zien dat hoe vroeger vrouwen in de overgang raken, hoe meer risico zij hebben op het krijgen van hart- en vaatziekte. Een tijd lang werd gedacht dat oestrogeen hier een belangrijke rol in speelden. Dit hormoon daalt namelijk met circa 80% na de overgang. Mannen hebben vele male minder oestrogeen in hun lichaam dan vrouwen. Als oestrogeen een beschermende werking zou hebben tegen hart- en vaatziekten kon dat als remedie worden gebruikt. Helaas tonen verscheidene internationale onderzoeken aan dat er geen verband is tussen oestrogeen en het hebben van verhoogd risico op hart- en vaatziekte bij vrouwen.

Bewustwording creëren onder vrouwen

Het niet of te laat stellen van een diagnose van verhoogd risico op hart- en vaatziekte heeft een enorme impact, vooral bij vrouwen onder de 60 jaar. Om dit te verbeteren, is MediHealthGroup een landelijk initiatief gestart om meer aandacht te vragen voor hart- en vaatziekte en hoe hier preventief op gescreend kan worden. Het doel is dat patiënten die over het hoofd worden gezien door huisartsen die met pijn op de borst langskomen, maar geen onderzoek krijgen dit wel bij MediHealthGroup kunnen doen. Zo kunnen vrouwen gebaseerd op een lichamelijk onderzoek advies van de cardioloog krijgen om wel of niet langs te komen voor vervolgonderzoek.

Boek uw preventief hart- en vaatonderzoek

Bent u een vrouw in de overgang en heeft u bovenstaande vage klachten?

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise