Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Long COVID klachten: Een diepgaande analyse van symptomen

Long COVID, ook bekend als het post-acute sequelae of SARS-CoV-2-infectie (PASC)-syndroom, heeft zich gemanifesteerd als een complexe en langdurige aandoening na een doorgemaakte COVID-19 infectie. In dit artikel duiken we dieper in op de diverse symptomen van Long COVID klachten, waarbij we cruciale informatie delen over hoe deze aandoening individuen kan beïnvloeden, zelfs lang nadat de acute fase van de ziekte voorbij is.

Wat is Long COVID?

Long COVID klachten Een diepgaande analyse van symptomen vergoedhartonderzoek

Long COVID verwijst naar aanhoudende symptomen die zich manifesteren na de acute fase van een COVID-19 infectie. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat deze symptomen niet beperkt zijn tot de luchtwegen, maar invloed kunnen hebben op verschillende systemen van het lichaam.

Veelvoorkomende Long COVID Klachten

Algemeen bekend en frequent gerapporteerd zijn:

  1. Vermoeidheid en Uitputting: Long COVID-patiënten ervaren vaak ernstige vermoeidheid, zelfs bij minimale inspanning, wat hun dagelijkse activiteiten aanzienlijk kan beïnvloeden.

  2. Kortademigheid en Ademhalingsproblemen: Ademhalingsproblemen, waaronder kortademigheid en een gevoel van beklemming op de borst, zijn veelvoorkomende klachten die aanhouden na herstel van de acute fase van COVID-19.

  3. Concentratieproblemen en Brain Fog: Veel Long COVID-patiënten rapporteren moeilijkheden met concentratie, geheugen en mentale helderheid, wat bekend staat als “brain fog.”

Tips voor Long COVID Management

Effectief beheer van Long COVID omvat:

  1. Gedoseerde Lichaamsbeweging: Geleidelijke en gedoseerde lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van energieniveaus en het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid.

  2. Multidisciplinaire Zorg: Een multidisciplinair zorgteam, waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen, kan essentieel zijn voor het aanpakken van diverse symptomen.

  3. Ondersteuning van Geestelijke Gezondheid: Aandacht voor mentale gezondheid is cruciaal. Therapeutische interventies en ondersteuning kunnen helpen bij het omgaan met de emotionele impact van Long COVID.

Hoe nu verder?

Long COVID is een complexe aandoening die een holistische benadering van zorg vereist. Door bewustwording te vergroten over de verschillende symptomen en effectieve managementstrategieën te implementeren, kunnen we een beter begrip krijgen van deze langdurige gevolgen van COVID-19. Belangrijk is om regelmatig longonderzoek uit te voeren om zo individuen te begeleiden bij het herwinnen van een betere kwaliteit van leven. Boek een volledig vergoed longonderzoek en krijg gepersonaliseerd advies.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise