Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Levensstijlveranderingen voor een gezond hart: kleine aanpassingen met grote resultaten

Een gezond hart is essentieel voor een goede algehele gezondheid. Het hart is verantwoordelijk voor het pompen van bloed en zuurstof naar alle delen van het lichaam. Door kleine aanpassingen in je levensstijl kun je grote resultaten behalen als het gaat om het behouden van een gezond hart.

Beweeg regelmatig en verhoog je activiteitenniveau

Levensstijlveranderingen voor een gezond hart kleine aanpassingen met grote resultaten

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om je hart gezond te houden. Begin met kleine veranderingen, zoals dagelijkse wandelingen maken of de trap nemen in plaats van de lift. Probeer geleidelijk aan je activiteitenniveau te verhogen door bijvoorbeeld te gaan joggen, fietsen of zwemmen. Het streven naar minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging per week kan al grote voordelen opleveren voor je hartgezondheid.

Gezonde voeding is de sleutel

Wat je eet, heeft een directe invloed op je hartgezondheid. Kies voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk de consumptie van verzadigde en transvetten, zout en suiker. Vergeet niet voldoende water te drinken en alcoholgebruik te beperken. Kleine veranderingen, zoals het vervangen van snacks met ongezonde vetten door gezonde alternatieven zoals noten en zaden, kunnen een grote impact hebben op je hartgezondheid.

Beheers stress en krijg voldoende slaap

Chronische stress kan schadelijk zijn voor je hart. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te leren, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga. Daarnaast is voldoende slaap essentieel voor een gezond hart. Probeer dagelijks 7-8 uur slaap van goede kwaliteit te krijgen. Het creëren van een ontspannen slaapomgeving en het volgen van een vast slaapritueel kunnen helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit en het bevorderen van een gezond hart.

Conclusie

Hoewel het behouden van een gezond hart misschien ontmoedigend lijkt, kunnen kleine aanpassingen in je levensstijl grote resultaten opleveren. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten, stress te beheersen en voldoende slaap te krijgen, kun je de gezondheid van je hart verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Neem vandaag nog de eerste stap naar een gezonder hart door te onderzoeken of u indicatie hebt voor hart- en vaatziekte en of u in aanmerking komt voor een vergoed hartonderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise