Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Koffie drinken om hartproblemen te voorkomen

De meeste mensen beginnen hun ochtend met een goed bak koffie. Door de dag heen worden er nog meer bakjes geconsumeerd. Dit om wakker te blijven, omdat het gewoonweg lekker smaakt en het concentratieniveau te verhogen. Bekend is, dat er in koffie cafeïne aanwezig is. Cafeïne heeft verschillende effecten op het lichaam, maar is het mogelijk door koffie te drinken hartproblemen te voorkomen?

Onderzoek naar de invloed van koffie

Er is al veelvuldig onderzoek gedaan naar de werking van koffie op de fysieke gesteldheid van mensen. Deze onderzoeken geven verschillende resultaten. Het ene onderzoek beweert dat koffie de kans op hart- en vaatproblemen verhoogt, terwijl de andere studie juist bewijst dat koffie een risico verlagend effect heeft op het krijgen van hart- en vaatziekte. De European Society of Cardiology besloot om een grootschalig onderzoek uit te voeren om concreet de vraag te kunnen beantwoorden: Kan koffie het risico op hartproblematiek verlagen?

Het effect van koffie op hart- en vaten

Voor het onderzoek waren er 468.629 proefpersonen uit het Verenigd Koninkrijk geselecteerd. Allen hadden geen hart- en vaatziekten. Vervolgens werden de proefpersonen in drie groepen opgedeeld:

  • Niet dagelijks koffie consumeren (22,1% van de deelnemers)
  • 0,5 tot 3 koppen koffie per dag consumeren (58,4%)
  • Meer dan 3 koppen per dag consumeren (19,5% van de deelnemers).

Na grondig onderzoek bleek dat de proefpersonen die een half tot drie kopjes koffie per dag drinken maar liefst 17% minder kans lopen op het krijgen van hart- en vaatziekte. Daarbij hadden de proefpersonen door het drinken van koffie zelfs 21% minder kans op het krijgen van een beroerte ten opzichte van de groep die geen koffie dronk.

Koffie drinken om hartproblemen te voorkomen

Waarom juist koffie?

Uit het onderzoek is niet gebleken waarom koffie nu precies deze invloed heeft op de fysieke gesteldheid. Er wordt gespeculeerd dat de ontstekingsremmende werking van koffie de reden is voor het verlagen van risico op hart- en vaatproblemen. Koffie heeft dus geen negatieve werking op de bloeddruk. In de eerste instantie kan het drinken van koffie wel voor een verhoogde bloeddruk zorgen, maar dit alleen bij mensen die voor het eerst koffie drinken. Ervaren-koffiedrinkers hebben juist over het algemeen een lagere bloeddruk. Naast het bloeddruk verlagende eigenschap is eerder ook aangetoond dat koffie positieve gezondheidseffecten kan hebben op het gebied van overgewicht, suikerziekte, dementie en de ziekte van Parkinson.

Moet ik nu koffie drinken voor mijn gezondheid?

Niet-koffiedrinkers hoeven nu niet perse koffie te gaan drinken om hun risico op hart- en vaatziekte te verminderen. Door een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en gezond eten, kan men al het risico op verschillende gezondheidsproblemen verlagen. Belangrijk is vooral om bij vage klachten die kunnen duiden op hart en vaatziekte, concreet actie te ondernemen. Zo kan men bij indicatie periodiek een volledig vergoed hart- en vaatonderzoek uit laten voeren om preventief te kunnen handelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise