Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Intensieve sporters opgelet: meer slagaderverkalking bij actieve 50+ mannen

Sporten is essentieel voor een gezonde levensstijl, maar nieuw onderzoek suggereert dat er een keerzijde kan zijn voor mannen van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen. Onderzoek ondersteund door de Hartstichting, uitgevoerd door Dr. Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, heeft aangetoond dat deze actieve mannen een hoger risico hebben op kransslagaderverkalking in vergelijking met hun minder intensief sportende leeftijdsgenoten. Lees verder om meer te weten te komen over deze bevindingen en wat ze kunnen betekenen voor uw gezondheid.

Het onderzoek uitgelegd

Dr. Vincent Aengevaeren en zijn team hebben gedurende 6 jaar bijna 300 mannen van 50 jaar en ouder gevolgd die gemiddeld 5 uur per week sportten. Terwijl het algemeen bekend is dat slagaderverkalking in de kransslagaders toeneemt met de leeftijd, heeft dit onderzoek specifiek gekeken naar het verband tussen intensieve sporten en deze aandoening.

Intensieve sporters opgelet meer slagaderverkalking bij actieve 50+ mannen

Meer intensief sporten, meer slagaderverkalking

De resultaten van het onderzoek laten zien dat mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenden, zoals hardlopen en spinning, meer toename van aderverkalking in de kransslagaders vertoonden. Dit bevinding is opvallend omdat sporters over het algemeen een langer leven leiden dan degenen die niet sporten.

Type plaque als risicofactor

Hoewel de mannen die intensief sportten meer kransslagaderverkalking vertoonden, was de aard van de plaque in hun kransslagaders van een minder schadelijk type. Plaque kan namelijk vetrijk, verkalkt, of een mix van vet en kalk zijn. Als de plaque verkalkt is, is het risico op een hartinfarct doorgaans minder groot dan bij de gemengde vorm. Desalniettemin bleken mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenden vaker toename van verkalkte plaques te hebben.

Sporten voor een langer leven

Het is belangrijk op te merken dat sporten over het algemeen nog steeds geassocieerd wordt met een langer leven. Mannen die iets minder intensieve sporten beoefenden, zoals wielrennen en voetbal, vertoonden minder toename van verkalkingen in hun kransslagaders.

Of mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenen daadwerkelijk ook vaker hart- en vaatziekten ontwikkelen, moet nog blijken uit vervolgonderzoek. Dr. Vincent Aengevaeren zegt hierover: “We hopen erachter te komen welke rol sport speelt bij het verergeren van kransslagaderverkalking, en of er andere factoren meespelen. Dit is namelijk nog onduidelijk. Zo hopen we ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen heeft van sporten.”

Wat nu?

Heeft u indicaties voor hart- en vaatziekten, bent u een 50 plusser waar hart- en vaatziekten in de familie voorkomen? Overweeg dan een volledig vergoed hartonderzoek om hart- en vaatziekten vroegtijdig te identificeren. Uw gezondheid staat voorop, en regelmatige controles kunnen van onschatbare waarde zijn om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise