Hartkloppingen zijn een veelvoorkomende klacht die het dagelijks leven van mensen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op hartkloppingen, wat ze veroorzaakt, hoe ze zich manifesteren en wanneer het tijd is om medische hulp te zoeken.
Wat Zijn Hartkloppingen?
We hebben allemaal wel eens momenten waarop ons hart sneller klopt, vooral tijdens inspanning of wanneer we nerveus zijn. Maar soms kunnen deze hartkloppingen zorgen baren. Interessant is dat slechts 40% van de mensen met hartkloppingen daadwerkelijk een afwijking op een ECG vertoont. Hartkloppingen zijn sterk leeftijdsgebonden en komen bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen.
Overslag of Extra Slag
Extrasystolie, ook bekend als ‘overslag van het hart’ of ‘extra slag’, is een veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen. Het lijkt alsof het hart een slag overslaat, maar in werkelijkheid is er een extra slag. Dit staat bekend als een extrasystole. Het kan aanvoelen als een bonk of dreun en wordt soms ‘hartbonzen’ genoemd.

Hoe Ontstaan Extrasystolen?
Extrasystolen worden veroorzaakt door abnormale elektrische signalen in het hart die leiden tot een voortijdige samentrekking. Dit resulteert in een kortstondige onregelmatige hartslag. Deze onregelmatige hartslag kan ontstaan in de boezems (atriale extrasystolen) of de kamers (ventriculaire extrasystolen) van het hart.
Risicofactoren en Uitlokkende Factoren
Hoewel extrasystolen bij iedereen kunnen voorkomen, zijn er bepaalde factoren die het risico verhogen. Oudere leeftijd, cardiovasculaire risicofactoren, slechte algehele conditie, hypertensie, cafeïnegebruik, stress, en bepaalde medicijnen zijn enkele van de factoren die extrasystolen vaker kunnen laten voorkomen.
Symptomen van Hartkloppingen
Hartkloppingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:
- Pijn op de borst
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Flauwvallen
Bij sommige mensen kunnen hartkloppingen zelfs leiden tot ernstige klachten en angst. Als hartkloppingen leiden tot klachten in het dagelijks leven, zoals benauwdheid, pijn op de borst, duizeligheid, of flauwvallen, is het essentieel om medische hulp te zoeken om onderliggende hartaandoeningen uit te sluiten.
In veel gevallen hoeven extrasystolen niet te worden behandeld. Maar als ze storend zijn, kunnen medicijnen zoals betablokkers of anti-aritmica worden voorgeschreven. In sommige gevallen kan een specifieke ingreep genaamd ablatie worden uitgevoerd om de bron van de extrasystolen uit te schakelen.
Wil je meer weten over je hartgezondheid? Overweeg dan om een volledig vergoed hartonderzoek te boeken om eventuele problemen op te sporen en je gerust te stellen.