Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Ik heb hartkloppingen: Slaat mijn hart over of extra?

Hartkloppingen zijn een veelvoorkomende klacht die het dagelijks leven van mensen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op hartkloppingen, wat ze veroorzaakt, hoe ze zich manifesteren en wanneer het tijd is om medische hulp te zoeken.

Wat Zijn Hartkloppingen?

We hebben allemaal wel eens momenten waarop ons hart sneller klopt, vooral tijdens inspanning of wanneer we nerveus zijn. Maar soms kunnen deze hartkloppingen zorgen baren. Interessant is dat slechts 40% van de mensen met hartkloppingen daadwerkelijk een afwijking op een ECG vertoont. Hartkloppingen zijn sterk leeftijdsgebonden en komen bij vrouwen twee keer zo vaak voor als bij mannen.

Overslag of Extra Slag

Extrasystolie, ook bekend als ‘overslag van het hart’ of ‘extra slag’, is een veelvoorkomende oorzaak van hartkloppingen. Het lijkt alsof het hart een slag overslaat, maar in werkelijkheid is er een extra slag. Dit staat bekend als een extrasystole. Het kan aanvoelen als een bonk of dreun en wordt soms ‘hartbonzen’ genoemd.

Ik heb hartkloppingen Slaat mijn hart over of extra

Hoe Ontstaan Extrasystolen?

Extrasystolen worden veroorzaakt door abnormale elektrische signalen in het hart die leiden tot een voortijdige samentrekking. Dit resulteert in een kortstondige onregelmatige hartslag. Deze onregelmatige hartslag kan ontstaan in de boezems (atriale extrasystolen) of de kamers (ventriculaire extrasystolen) van het hart.

Risicofactoren en Uitlokkende Factoren

Hoewel extrasystolen bij iedereen kunnen voorkomen, zijn er bepaalde factoren die het risico verhogen. Oudere leeftijd, cardiovasculaire risicofactoren, slechte algehele conditie, hypertensie, cafeïnegebruik, stress, en bepaalde medicijnen zijn enkele van de factoren die extrasystolen vaker kunnen laten voorkomen.

Symptomen van Hartkloppingen

Hartkloppingen kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen

Bij sommige mensen kunnen hartkloppingen zelfs leiden tot ernstige klachten en angst. Als hartkloppingen leiden tot klachten in het dagelijks leven, zoals benauwdheid, pijn op de borst, duizeligheid, of flauwvallen, is het essentieel om medische hulp te zoeken om onderliggende hartaandoeningen uit te sluiten.

In veel gevallen hoeven extrasystolen niet te worden behandeld. Maar als ze storend zijn, kunnen medicijnen zoals betablokkers of anti-aritmica worden voorgeschreven. In sommige gevallen kan een specifieke ingreep genaamd ablatie worden uitgevoerd om de bron van de extrasystolen uit te schakelen.

Wil je meer weten over je hartgezondheid? Overweeg dan om een volledig vergoed hartonderzoek te boeken om eventuele problemen op te sporen en je gerust te stellen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise