Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

IJzertekort aanvullen: voeding, supplementen en vitamine

IJzer, een essentieel mineraal, vervult een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de vorming van hemoglobine en het transport van zuurstof door het bloed. Het belang ervan wordt duidelijk wanneer we kijken naar de complexe relatie tussen ijzertekort, vitamines, en de invloed op de gezondheid van het hart.

Het cruciale verband tussen ijzertekort en hart- en vaatziekten

IJzer is onmisbaar voor de productie van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof bindt en transporteert. Een tekort aan ijzer kan het hart dwingen harder te werken, met mogelijke cardiovasculaire complicaties tot gevolg.

IJzertekort aanvullen: voeding, supplementen en vitamine vergoedhartonderzoek

Symptomen van ijzertekort

De symptomen van ijzertekort worden vaak onderschat, terwijl de impact op de gezondheid aanzienlijk kan zijn.

  • Vermoeidheid: Een van de eerste tekenen, aangezien er minder zuurstof beschikbaar is voor energieproductie.
  • Kortademigheid: Een afname van zuurstoftransport kan leiden tot ademhalingsproblemen, vooral bij fysieke inspanning.
  • Hartkloppingen: Het hart moet harder werken om de verminderde zuurstofbehoefte te compenseren.
  • Hoofdpijn en Duizeligheid: Verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Hart- en vaatziekten risico

IJzertekort kan verschillende nadelige effecten op het cardiovasculaire systeem hebben.

  • Bloedstolling: Verhoogt de neiging tot bloedstolling, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
  • Hypertensie: Verminderde zuurstoftoevoer kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.
  • Verminderde Inspanningstolerantie: Het hart moet harder werken, wat resulteert in verminderde inspanningstolerantie.

Vitamines bij ijzertekort

Bij ijzertekort spelen vitamines een cruciale rol bij het ondersteunen van verschillende aspecten van de gezondheid, van ijzerabsorptie tot rode bloedcelvorming.

  • Vitamine C: Essentieel voor de opname van plantaardig ijzer uit voedsel.
  • Vitamine A: Draagt bij aan de productie van hemoglobine.
  • Vitamine B12: Noodzakelijk voor de rijping van rode bloedcellen en DNA-productie.

IJzertekort aanvullen met voeding en suppletie

In je dagelijkse voeding is een gevarieerde inname van ijzerrijke voedingsmiddelen essentieel, waaronder rood vlees, gevogelte, vis, peulvruchten en donkere bladgroenten. Deze voedingsmiddelen bieden zowel heem- als non-heemijzer voor een evenwichtige ijzeropname.

In sommige gevallen, zoals specifieke medische behoeften of moeilijkheden bij het verkrijgen van voldoende ijzer uit voeding, kunnen supplementen worden overwogen. Het is echter cruciaal dit altijd te doen onder begeleiding van een arts.

IJzertekort verdient serieuze aandacht, vooral gezien de impact op hart- en vaatziekten. Een gebalanceerd dieet, rijk aan ijzer en vitamines, is essentieel. Regelmatig medisch advies helpt bij het bepalen van de juiste voeding en eventuele supplementen om het hart gezond te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise