Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hypertensieve hartziekte: oorzaken en behandeling

Hypertensieve hartziekten zijn een aandoeningen die wordt veroorzaakt worden door langdurige hoge bloeddruk. Dit kan leiden tot schade aan de bloedvaten en het hart. In dit artikel worden de oorzaken en behandeling van hypertensieve hartziekte behandeld, zodat men een beter begrip krijgt van deze aandoening.

Oorzaken van hypertensieve hartziekte

De belangrijkste oorzaak van hypertensieve hartziekte is het hebben van een langdurige hoge bloeddruk. Wanneer de bloeddruk constant hoog is, moet het hart vele malen harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Dit kan leiden tot verdikking van de hartspier en veranderingen in de bloedvaten. Met als uiteindelijke gevolg dat de bloedstroom belemmerd wordt. Andere oorzaken van hypertensieve hartziekte kunnen zijn:

  • Erfelijkheid: sommige mensen hebben een hoger risico op hypertensieve hartziekte vanwege hun genetische achtergrond.
  • Leeftijd: naarmate men ouder wordt, neemt het risico op hypertensieve hartziekte toe.
  • Levensstijl: een ongezonde levensstijl, zoals een dieet rijk aan zout en vet, roken en gebrek aan lichaamsbeweging, kan het risico op hypertensieve hartziekte verhogen.

Symptomen van hypertensieve hartziekte

Hypertensieve hartziekte kan jarenlang zonder symptomen zich voordoen. Echter, na verloop van tijd kan het toch leiden tot symptomen zoals:

  • Kortademigheid;
  • Vermoeidheid;
  • Pijn op de borst;
  • Zwelling van de benen en voeten;
  • En hartkloppingen.

In hevigere gevallen kan hypertensieve hartziekte leiden tot hartfalen, een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed kan pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Behandeling van hypertensieve hartziekte

De behandeling van hypertensieve hartziekte richt zich op het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van verdere schade aan het hart en de bloedvaten. Dit kan op verschillende manieren aangepakt worden. Zo zijn er natuurlijke manieren waarop een hoge bloeddruk aangepakt kan worden, maar men ook kan door middel van medicatie of operatie een hoge bloeddruk verlagen. 

Hypertensieve hartziekte oorzaken en behandeling
  • Levensstijlaanpassingen: het verminderen van de inname van zout en vet, regelmatige lichaamsbeweging en het stoppen met roken kan helpen de bloeddruk te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren.
  • Medicatie: er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen, zoals ACE-remmers, bètablokkers en diuretica. Andere medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de hartfunctie te verbeteren, zoals hartglycosiden.

In enkele gevallen kan een operatie nodig zijn om schade aan het hart te herstellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bypassoperatie of het vervangen van een beschadigde hartklep.

Preventie van hypertensieve hartziekte

Het is belangrijk om hypertensieve hartziekte te voorkomen door een gezonde levensstijl te behouden en de bloeddruk onder controle te houden. Dit kan worden bereikt door regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, stoppen met roken, beperking van alcoholgebruik en het nemen van medicatie zoals voorgeschreven. Herkent u de symptomen zoals boven beschreven? Dan is het aan te raden om uw bloeddruk regelmatig te controleren. Zo kan u vroegtijdig actie ondernemen, indien inderdaad blijkt dat u een verhoogde bloeddruk hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise