Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Huisdieren goed voor het hart

Dat een huisdier goed is voor de gezondheid is wellicht logisch te beredeneren, zo zorgt het hebben van een huisdier bijvoorbeeld voor meer beweging, maar wist u dat huisdieren goed voor het hart zijn? Uit onderzoek blijkt dat uw viervoeter uw overlevingskans na een beroerte of hartaanval significant vergroot!

Viervoeters en het menselijk lichaam

Het hebben van een huisdier heeft een positieve werking op de fysieke en mentale gesteldheid van de mens. Bij mensen met een hond of een kat is er geconstateerd dat de bloeddruk lager is en hun hartslag verbetert. Reden hiervoor is dat men meer wandelt met de dieren, maar ook de stress verlagende werking van dieren is van grote invloed. Hierdoor krijgt men een hogere endorfineproductie: het lichaam wordt dan ertoe gezet tot verbetering van de motorische en geestelijke capaciteiten.

Huisdieren en de huisarts​

Men voelt zich beter wanneer zij een huisdier hebben. Dit blijkt tevens uit het aantal huisartsenbezoekjes dat gepleegd wordt door mensen met een huisdier. Eigenaren van een huisdier gaan gemiddeld 20% minder vaak langs bij de dokter.

De invloed van dieren op overlijden

De universiteit van Toronto kwam na uitvoering van 10 studies over 3,8 miljoen mensen tot het inzicht dat hondeneigenaren 24% minder kans hebben op overlijden in een periode van tien jaar. De invloed van viervoeters was nog sterker te meten bij mensen die een hartaanval hebben gehad. De kans op overlijden nam met maar liefst 65% af bij het hebben van een hond.

Effecten van beroertes en hartaanvallen bij hond eigenaren

Een Zweedse studie uitgevoerd door de Universiteit van Uppsala, focuste zich vooral op wat het effect is van het hebben van een hond op mensen die een beroerte of hartaanval hebben gehad. Van alle mensen die ofwel een hartaanval of beroerte hebben gehad, had slechts 5% van de 335.000 mensen een hond. Daarbij hadden zij zelfs al kregen ze toch een beroete of hartaanval, 35% minder kans op overlijden. Uiteraard is het hebben van een hond niet de enige manier om het risico op een hartaanval of beroerte te verlagen. Door een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en gezond eten, kan men al het risico verlagen. Belangrijk is vooral om bij vage klachten die kunnen duiden op hart en vaatziekte, concreet actie te ondernemen. Zo kan men bij indicatie periodiek een volledig vergoed hart- en vaatonderzoek uit laten voeren om preventief te kunnen handelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise