Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hoe kan het eten van noten uw risico op hart- en vaatziekten verminderen

Noten staan bekend om hun gezonde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en antioxidanten. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van noten het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. In dit artikel bespreken we hoe noten kunnen bijdragen aan een gezond hart en welke soorten noten het meest gunstig zijn.

Noten en hart- en vaatziekten

Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat notenconsumptie geassocieerd is met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat noten rijk zijn aan onverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Bovendien bevatten noten plantaardige stoffen zoals fytosterolen en vezels, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde bloedstroom.

Welke noten zijn het beste voor een gezond hart?

Verschillende soorten noten hebben hun eigen unieke voordelen voor het hart. Amandelen zijn bijvoorbeeld rijk aan onverzadigde vetten en antioxidanten, terwijl walnoten een bron zijn van omega-3-vetzuren. Cashewnoten bevatten veel magnesium, wat kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Hazelnoten zijn een goede bron van vitamine E, wat kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Pecannoten en pistachenoten hebben ook hun eigen unieke voordelen voor het hart.

Hoeveel noten moet u eten voor een gezond hart?

Hoe kan het eten van noten uw risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hoewel noten gezond zijn, zijn ze ook calorie- en vetrijk. Het is belangrijk om de porties te controleren en niet te veel te eten. Een portie noten is ongeveer 28 gram, wat neerkomt op ongeveer een handvol. Het eten van een handvol noten per dag kan bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten.

Andere gezondheidsvoordelen van noten

Naast het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, hebben noten nog andere gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze helpen bij het handhaven van een gezond gewicht, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de hersenfunctie. Bovendien kunnen ze helpen bij het verminderen van het risico op diabetes type 2.

Verhoogd risico

Noten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en kunnen bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten. Het eten van een handvol noten per dag kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen en andere gezondheidsvoordelen bieden. Het is echter belangrijk om de porties te controleren en te kiezen voor een gevarieerde mix van noten om te profiteren van hun unieke voedingsstoffen. Er zijn naast bovengenoemde factoren meer aspecten die een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekte. Vul daarom het hart- en vaatziekte indicatieformulier in en kom erachter of u in aanmerking komt voor een vergoed hartonderzoek.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise