Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hoe cholesterolgehalte hart- en vaatziekten beïnvloedt

Cholesterol als risicofactor voor hart- en vaatziekten

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in ons lichaam aanwezig is en essentieel is voor de opbouw van cellen en de productie van hormonen. Echter, te veel cholesterol in het bloed kan leiden tot de vorming van plaques in de bloedvaten, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. In dit artikel bespreken we de relatie tussen cholesterolgehalte en de impact ervan op de gezondheid van het hart.

LDL-cholesterol en de rol ervan bij hart- en vaatziekten

LDL-cholesterol, ook wel bekend als “slecht” cholesterol, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Wanneer het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogd is, kan het zich ophopen aan de wanden van de bloedvaten en plaques vormen. Deze plaques vernauwen de bloedvaten en belemmeren de normale bloedstroom naar het hart, wat kan leiden tot aandoeningen zoals coronaire hartziekte en hartaanvallen.

HDL-cholesterol en de beschermende rol ervan

Hoe cholesterolgehalte hart- en vaatziekten beïnvloedt

In tegenstelling tot LDL-cholesterol, speelt HDL-cholesterol, ook wel bekend als “goed” cholesterol, een beschermende rol tegen hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol helpt bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit de bloedvaten en transporteert het terug naar de lever voor uitscheiding. Een hoog HDL-cholesterolgehalte wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten. Het handhaven van een gezond HDL-cholesterolniveau is dus belangrijk voor een goede hartgezondheid.

Beheersen van het cholesterolgehalte voor een gezond hart

Het beheersen van het cholesterolgehalte is cruciaal om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Er zijn verschillende levensstijlveranderingen en behandelingen beschikbaar om het cholesterolgehalte te beheersen. Een gezond dieet, rijk aan vezels en omega-3-vetzuren, kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken en het verminderen van alcoholinname zijn ook belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl om het cholesterolgehalte te beïnvloeden. In sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden om het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Het cholesterolgehalte speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het verhogen van het LDL-cholesterolgehalte en het verlagen van het HDL-cholesterolgehalte kunnen het risico op het ontwikkelen van hartproblemen vergroten. Door een gezonde levensstijl aan te nemen, waaronder een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten, kunnen we het cholesterolgehalte beheersen en de gezondheid van het hart bevorderen. Het is ook belangrijk om regelmatig medisch advies in te winnen en eventuele voorgeschreven behandelingen op te volgen om het cholesterolgehalte op een gezond niveau te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise