Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Het Begrijpen van Aneurysma: Risico’s, Symptomen en Preventie

Aneurysma’s zijn ernstige medische aandoeningen die vaak onopgemerkt blijven tot ze een kritiek punt bereiken. Het is van essentieel belang om te begrijpen wat aneurysma’s zijn, wie een verhoogd risico loopt en hoe je de symptomen kunt herkennen. Door vroege detectie en passende maatregelen kunnen we het risico op ernstige gevolgen minimaliseren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op aneurysma’s, de risicofactoren en de manieren om ze te herkennen en te voorkomen.

Wat zijn Aneurysma's?

Het Begrijpen van Aneurysma Risico's, Symptomen en Preventie

Aneurysma’s ontstaan door een abnormale verwijding of uitstulping van een bloedvatwand, meestal veroorzaakt door zwakte. Ze kunnen voorkomen in verschillende delen van het lichaam, zoals de hersenen en de aorta. Aneurysma’s kunnen ernstige complicaties veroorzaken, zoals scheuren van het bloedvat en levensbedreigende bloedingen.

Risicogroepen voor Aneurysma

Hoewel iedereen vatbaar kan zijn voor aneurysma, zijn er bepaalde groepen met een hoger risico:

 1. Leeftijd: Mensen boven de 60 lopen een hoger risico op het ontwikkelen van aneurysma’s.

 2. Familiegeschiedenis: Een geschiedenis van aneurysma’s in de familie vergroot het risico.

 3. Roken: Roken beschadigt bloedvaten en verhoogt het risico op aneurysma’s.

 4. Hoge Bloeddruk: Ongecontroleerde hoge bloeddruk verhoogt de druk op bloedvaten en het risico op aneurysma’s.

 5. Atherosclerose: Ophoping van plaque in bloedvaten kan de wanden verzwakken en het risico vergroten.

 6. Geslacht: Mannen hebben over het algemeen een hoger risico op aorta-aneurysma’s dan vrouwen.

Symptomen van bloedingen

Het lastige aan aneurysma’s is dat ze vaak geen symptomen veroorzaken tot ze groter worden of barsten. Toch zijn er enkele tekenen om op te letten:

 1. Aanhoudende Pijn: Onverklaarbare, aanhoudende pijn in de buik, borst of rug kan wijzen op een groeiend aneurysma.

 2. Ademhalingsproblemen: Druk op nabijgelegen organen kan ademhalingsproblemen of slikmoeilijkheden veroorzaken.

 3. Onregelmatige Hartslag: Een snelle of onregelmatige hartslag kan een symptoom zijn van een aneurysma.

 4. Duizeligheid of Flauwvallen: Een plotselinge duizeligheid of flauwvallen kan duiden op een barstend aneurysma.

Preventieve Maatregelen

Als je tot een risicogroep behoort, is bewustzijn van symptomen cruciaal. Overweeg een uitgebreid hartonderzoek met tests zoals:

 1. Elektrocardiogram (ECG): Meet de elektrische activiteit van het hart.

 2. Bloeddrukmeting: Controleert de bloeddruk en identificeert problemen.

 3. Doppleronderzoek: Evalueert bloedstroom en vasculaire gezondheid.

 4. Spirometrie: Beoordeelt longfunctie en cardiovasculaire systeem.

 5. Saturatiemeting: Meet het bloedzuurstofgehalte voor algehele gezondheid.

Conclusie en Actie

Het begrijpen van aneurysma’s, het herkennen van risicofactoren en het proactief letten op symptomen zijn stappen naar vroegtijdige detectie en behandeling. Als je tot een risicogroep behoort, overweeg dan een vergoed hartonderzoek met een reeks kritische tests. Een ECG, bloeddrukmeting, doppleronderzoek, spirometrie en saturatiemeting kunnen je helpen je gezondheid op de voet te volgen en problemen op tijd aan te pakken. Kies voor preventie en zorg goed voor uw gezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise