Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hartfalen door hartklepaandoening

Hartkleppen hebben een belangrijke functie in het hart. Normaliter sluiten en openen de kartkleppen perfect hierdoor wordt er voldoende bloed door het gehele lichaam gepompt. Wanneer iemand een hartklepaandoening heeft is dit niet het geval, hierdoor kunnen er vervelende symptomen ervaren worden en zelfs het hart beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen

Hoe ontstaan hartklepaandoeningen

De meest voorkomende oorzaak van hartklepaandoeningen is slijtage en ouderdom, maar som heeft de aandoening een andere oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld zijn: infecties of een auto-immuunziekten. Sommige mensen zijn geboren met een afwijking aan de hartkleppen. Bij deze mensen kunnen symptomen direct na de geboorte optreden of in een later stadium van het leven. Bij slijtage en ouderdom kan het weefsel van de kleppen verharden en stijf worden, waardoor de kleppen niet goed openen en sluiten. Dit kan leiden tot vernauwingen of lekkages van de kleppen. Infecties, zoals endocarditis, kunnen de kleppen beschadigen en littekenweefsel veroorzaken, waardoor ze niet meer goed functioneren. Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, kunnen leiden tot ontstekingen in de kleppen, wat kan leiden tot vernauwingen en lekkages. Aangeboren afwijkingen zijn te wijden aan misvormde kleppen die niet goed werken.

Hartklepaandoening herkennen

Symptomen van hartklepaandoeningen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en welke klep is aangetast. Is de linker klep aangetast, dan zijn de symptomen vaak heftiger, de aantasting van deze kleppen komt ook vaker voor doordat er meer druk staat op deze klep. De aandoening kan tot hevigere gevolgen leiden waardoor aandoeningen aan de linkerkant eerder behandeld worden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid, zwelling in de benen en voeten, duizeligheid en flauwvallen. In sommige gevallen zijn er echter geen symptomen, vooral niet in het beginstadium van de aandoening.

Diagnose van hartklepaandoeningen

De diagnose van hartklepaandoeningen begint meestal met een lichamelijk onderzoek en een anamnese, dit zijn een aantal voorgeschiedenis vragen waaruit de dokter kan afleiden of je indicatie hebt. De arts zal naar het hart luisteren met een stethoscoop om te controleren op abnormale geluiden die kunnen duiden op een hartklepaandoening. Een echocardiogram is de meest gebruikte test om een hartklepaandoening te diagnosticeren. Dit is een pijnloze test waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een beeld te maken van het hart en de kleppen. Andere tests die kunnen worden uitgevoerd zijn elektrocardiogrammen (ECG’s), bloedonderzoeken en röntgenfoto’s.

Gevolgen van hartklepaandoeningen

Hartritmestoornis Herkennen van een AV-blok-min

Als een hartklep niet goed werkt, is het hart genoodzaakt harder te pompen. Bij een vernauwing kost het meer energie om het bloed door de vernauwing te pompen. Als de klep lekt, stroomt er bloed terug in de verkeerde richting. Het hart moet veel frequenter pompen om gelijk resultaat te krijgen. Door dit extra werk kan er schade aan het hart ontstaan. Dit kan leiden tot hartfalen.

Behandelen van hartklepaandoeningen

Behandelingen voor hartklepaandoeningen zijn afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Medicatie kan helpen bij het verlichten van symptomen en het verminderen van de belasting van het hart, terwijl chirurgie soms nodig is om de klep te repareren of te vervangen. Bij milde hartklepaandoeningen kan medicatie helpen om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. Als de aandoening ernstiger wordt, kan een operatie nodig zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise