Hartkleppen hebben een belangrijke functie in het hart. Normaliter sluiten en openen de kartkleppen perfect hierdoor wordt er voldoende bloed door het gehele lichaam gepompt. Wanneer iemand een hartklepaandoening heeft is dit niet het geval, hierdoor kunnen er vervelende symptomen ervaren worden en zelfs het hart beschadigd raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen
Hoe ontstaan hartklepaandoeningen
De meest voorkomende oorzaak van hartklepaandoeningen is slijtage en ouderdom, maar som heeft de aandoening een andere oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld zijn: infecties of een auto-immuunziekten. Sommige mensen zijn geboren met een afwijking aan de hartkleppen. Bij deze mensen kunnen symptomen direct na de geboorte optreden of in een later stadium van het leven. Bij slijtage en ouderdom kan het weefsel van de kleppen verharden en stijf worden, waardoor de kleppen niet goed openen en sluiten. Dit kan leiden tot vernauwingen of lekkages van de kleppen. Infecties, zoals endocarditis, kunnen de kleppen beschadigen en littekenweefsel veroorzaken, waardoor ze niet meer goed functioneren. Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, kunnen leiden tot ontstekingen in de kleppen, wat kan leiden tot vernauwingen en lekkages. Aangeboren afwijkingen zijn te wijden aan misvormde kleppen die niet goed werken.
Hartklepaandoening herkennen
Symptomen van hartklepaandoeningen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en welke klep is aangetast. Is de linker klep aangetast, dan zijn de symptomen vaak heftiger, de aantasting van deze kleppen komt ook vaker voor doordat er meer druk staat op deze klep. De aandoening kan tot hevigere gevolgen leiden waardoor aandoeningen aan de linkerkant eerder behandeld worden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid, zwelling in de benen en voeten, duizeligheid en flauwvallen. In sommige gevallen zijn er echter geen symptomen, vooral niet in het beginstadium van de aandoening.
Diagnose van hartklepaandoeningen
De diagnose van hartklepaandoeningen begint meestal met een lichamelijk onderzoek en een anamnese, dit zijn een aantal voorgeschiedenis vragen waaruit de dokter kan afleiden of je indicatie hebt. De arts zal naar het hart luisteren met een stethoscoop om te controleren op abnormale geluiden die kunnen duiden op een hartklepaandoening. Een echocardiogram is de meest gebruikte test om een hartklepaandoening te diagnosticeren. Dit is een pijnloze test waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een beeld te maken van het hart en de kleppen. Andere tests die kunnen worden uitgevoerd zijn elektrocardiogrammen (ECG’s), bloedonderzoeken en röntgenfoto’s.
Gevolgen van hartklepaandoeningen

Als een hartklep niet goed werkt, is het hart genoodzaakt harder te pompen. Bij een vernauwing kost het meer energie om het bloed door de vernauwing te pompen. Als de klep lekt, stroomt er bloed terug in de verkeerde richting. Het hart moet veel frequenter pompen om gelijk resultaat te krijgen. Door dit extra werk kan er schade aan het hart ontstaan. Dit kan leiden tot hartfalen.
Behandelen van hartklepaandoeningen
Behandelingen voor hartklepaandoeningen zijn afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Medicatie kan helpen bij het verlichten van symptomen en het verminderen van de belasting van het hart, terwijl chirurgie soms nodig is om de klep te repareren of te vervangen. Bij milde hartklepaandoeningen kan medicatie helpen om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. Als de aandoening ernstiger wordt, kan een operatie nodig zijn.