Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hart- en vaatziekten symptomen: alles over Coronaire hartziekte (CAD)

Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een serieuze bedreiging voor de gezondheid, en een van de meest voorkomende aandoeningen in dit spectrum is Coronair Artery Disease (CAD). Dit artikel neemt je mee in de wereld van CAD, ook wel bekend als coronaire hartziekte, waarbij we de symptomen bespreken en tips geven om potentiële waarschuwingssignalen te herkennen.

Wat is Coronair Artery Disease (CAD)?

CAD is een aandoening waarbij de bloedvaten die zuurstofrijk bloed naar het hart transporteren (coronaire slagaders) vernauwd raken of geblokkeerd zijn. Dit resulteert in verminderde bloedtoevoer naar het hart, wat ernstige complicaties zoals een hartaanval met zich mee kan brengen.

Symptomen van Coronair Artery Disease (CAD)

  1. Pijn op de Borst (Angina): Een veelvoorkomend symptoom van CAD is angina pectoris, een beklemmende pijn of druk op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de armen, rug, nek, kaak of maag.

  2. Kortademigheid: Personen met CAD kunnen moeite hebben met ademhalen, vooral tijdens fysieke activiteit. Kortademigheid kan ook optreden tijdens rust.

  3. Vermoeidheid: Onverklaarbare vermoeidheid is een ander veelvoorkomend symptoom. Zelfs na voldoende rust kunnen mensen met CAD zich nog steeds moe voelen.

  4. Duizeligheid en Zwakte: Onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen kan duizeligheid en zwakte veroorzaken, soms leidend tot flauwvallen.

  5. Hartaanval (Myocardinfarct): In gevorderde stadia van CAD kan een volledige blokkade van een kransslagader leiden tot een hartaanval. Symptomen zijn onder meer ernstige pijn op de borst, kortademigheid, misselijkheid en zweten.

Hoe wordt CAD gediagnosticeerd?

Diagnose van CAD omvat vaak fysieke examens, bloedonderzoek, elektrocardiogrammen (ECG) en geavanceerdere tests zoals een angiogram.

Hart- en vaatziekten symptomen: alles over Coronaire hartziekte (CAD) vergoedhartonderzoek

Voorkomen en Behandeling

Het verminderen van risicofactoren zoals roken, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en controle van bloeddruk en cholesterol kan helpen CAD te voorkomen. Behandelingsopties omvatten medicatie, angioplastiek en chirurgische ingrepen zoals bypassoperaties.

CAD is een ernstige aandoening die aandacht verdient. Het is cruciaal om bewust te zijn van de symptomen en risicofactoren, zodat preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Als je vermoedt dat je symptomen van CAD ervaart, boek dan direct uw volledig vergoed hartonderzoek.

Door aandacht te besteden aan je hartgezondheid en proactief te handelen, kun je jouw risico op CAD verminderen. Blijf gezond en luister naar de signalen die je lichaam je geeft.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise