Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hart- en vaatziekten bij vrouwen: Specifieke risico’s en waarschuwingssignalen

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een belangrijke oorzaak van sterfte bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel ze vaak als een ‘mannenziekte’ worden beschouwd, is het belangrijk om te begrijpen dat vrouwen ook een aanzienlijk risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Bovendien kunnen de symptomen en risicofactoren bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. In dit artikel zullen we de specifieke risico’s en waarschuwingssignalen van hart- en vaatziekten bij vrouwen bespreken.

Specifieke risico's voor vrouwen

Hoewel mannen en vrouwen enkele gemeenschappelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten delen, zoals roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte, zijn er enkele risico’s die specifiek zijn voor vrouwen. Een van die risico’s is de menopauze. Na de menopauze hebben vrouwen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, omdat het beschermende effect van oestrogenen afneemt. Andere risicofactoren zijn onder andere zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en vroeggeboorte. Vrouwen met een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten lopen ook een verhoogd risico.

Waarschuwingssignalen bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen de symptomen van hart- en vaatziekten anders zijn dan bij mannen. Terwijl mannen vaak klassieke symptomen ervaren zoals pijn op de borst, kunnen vrouwen subtiele of atypische symptomen hebben. Enkele waarschuwingssignalen die specifiek zijn voor vrouwen zijn onder andere:

  1. Vermoeidheid: Vrouwen met hart- en vaatziekten ervaren vaak onverklaarbare vermoeidheid die niet verdwijnt na rust of slaap.

  2. Kortademigheid: Het gevoel van kortademigheid, vooral tijdens inspanning of zelfs in rust, kan een teken zijn van een hartaandoening bij vrouwen.

  3. Rug-, nek- of kaakpijn: In plaats van pijn op de borst kunnen vrouwen pijn of ongemak ervaren in de rug, nek of kaak. Deze symptomen worden vaak over het hoofd gezien, maar mogen niet worden genegeerd.

  4. Maagklachten: Sommige vrouwen met hart- en vaatziekten melden symptomen zoals misselijkheid, braken, indigestie of brandend maagzuur. Deze symptomen worden vaak verward met spijsverteringsproblemen, maar kunnen wijzen op een hartaandoening.

Preventie en bewustwording

Het is essentieel dat vrouwen zich bewust zijn van hun risico op hart- en vaatziekten en de specifieke waarschuwingssignalen herkennen. Preventie speelt een sleutelrol in het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit omvat gezonde levensstijlkeuzes zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet, niet roken en het beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en cholesterol. Regelmatige controle-ups door bijvoorbeeld het boeken van een vergoed hartonderzoek zijn essentieel in de preventie en vroegtijdig opsporen van hart- en vaatziekte bij vrouwen.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise