Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Hart- en vaatgezondheid optimaliseren met kou?

Is het mogelijk om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen door regelmatig koud te douchen? Dit boeiende vraagstuk vormt de kern van een recent onderzoek, gefinancierd door de Hartstichting. In de komende vier jaar bundelen onderzoeksteams van de Universitair Medische Centra in Leiden, Amsterdam en Nottingham (VK) hun krachten om diepgaand inzicht te verkrijgen in de beschermende effecten van zowel kortdurende als langdurige blootstelling aan kou.

Optimalisatie van Vetverbranding en Immuunsysteem door Koude Blootstelling

Het onderzoek richt zich op het verkennen van de mogelijkheden om met behulp van kou de vetverbranding en het immuunsysteem te stimuleren. Hierbij speelt de rol van ‘bruine vetcellen’ een cruciale rol. In tegenstelling tot witte vetcellen, die vet opslaan en bijdragen aan gewichtstoename, hebben bruine vetcellen de unieke eigenschap om vet uit het bloed te verbranden om warmte te genereren, zoals onderzoeksleider dr. Mariëtte Boon uitlegt.

Bruine Vetcellen en Cholesterolniveaus bij Blootstelling aan Kou

Hart- en vaatgezondheid optimaliseren met kou? vergoedhartonderzoek MHG

Eerdere bevindingen van onderzoekers van Maastricht UMC+ suggereren dat regelmatige blootstelling aan kou leidt tot een toename van bruine vetcellen bij mensen. Leidse onderzoekers hebben bovendien aanwijzingen gevonden dat koude blootstelling gepaard gaat met een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed, evenals het voorkomen van ontstekingen en slagaderverkalking. Deze bevindingen suggereren mogelijk een verband met het voorkomen van hartinfarcten en beroertes, wat het cruciaal maakt om dit grondig te onderzoeken.

Onderzoeksmethodologie: Koude Vesten versus Koud Afdouchen

Om deze hypotheses te toetsen, nodigen wetenschappers mensen met overgewicht of obesitas uit om dagelijks de kou op te zoeken. Deelnemers worden verdeeld in twee groepen: de ene helft draagt dagelijks twee uur lang een koelvest, terwijl de andere helft dagelijks 90 seconden koud afdoucht. Dit protocol wordt gedurende zes weken gevolgd. Een controlegroep zet gedurende dezelfde periode hun normale routine zonder kou voort.

Effecten op Hart- en Vaatgezondheid Meten

Voor en na deze zes weken meten de onderzoekers bij elke deelnemer het suiker-, vet- en cholesterolgehalte in het bloed, ontstekingswaarden in het bloed en in het lichaamsvet, evenals de hoeveelheid aanwezig vet. Daarnaast wordt de mate van stress beoordeeld door vragenlijsten in te vullen en stresshormoonniveaus te meten.

Doorzettingsvermogen en Toekomstig Onderzoek

Het onderzoeksteam zal ook onderzoeken hoe deelnemers gemotiveerd kunnen worden om dagelijks de kou op te zoeken. Dr. Boon benadrukt het belang van aantonen dat kou het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, en de waarde van deze informatie komt pas volledig tot zijn recht als mensen daadwerkelijk deze nieuwe levensstijl omarmen. Het begrijpen van wat mensen motiveert of tegenhoudt, evenals het ontwikkelen van ondersteunende strategieën, zal worden onderzocht in een vervolgstudie waarin deelnemers gedurende negen maanden worden gevolgd.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise