Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Gevaren van een hartstilstand

Een hartstilstand en zijn gevolgen

Bij een hartstilstand is iemand bewusteloos en kan diegene niet meer (normaal) ademen dit veroorzaakt vele gevaren bij een hartstilstand. Dit is een hele enge situatie waar snel en accuraat handelen essentieel is om de gevolgen van een hartstilstand te beperken. Belangrijk daarom om te weten wat een hartstilstand is, hoe u er een herkent en hoe u dient te handelen.

Hoe ontstaat een hartstilstand

Wanneer u een hartstilstand hebt werk het elektrische systeem van het hart niet naar behoren. De hartkamers trillen vlug en chaotisch. Het gevolg is dat het voor de hartkamers onmogelijk is om bloed rond te pompen. De bloedsomloop staat stil waardoor het lichaam essentiële voedingsstoffen en zuurstof niet toegevoerd krijgt. Helaas weet de helft van de slachtoffers van een hartstilstand niet dat zij hier risico op liepen. Een van de veelvoorkomende oorzaken van een hartstilstand is de verstopping van een kransslagader. Hierdoor krijgt een deel van het hart geen bloed en zal er een onregelmatig hartritme ontstaan. Daarnaast kan een hartstilstand veroorzaakt worden door hartspierziekte, erfelijke hartritme stoornissen, een ontsteking aan het hart of hartfalen.

Hartstilstand
Herkennen en handelen bij een hartstilstand

Bij een hartstilstand zal het slachtoffer en grauw uitzien en binnen circa tien seconde buiten bewustzijn raken. Iemand kan naar adem happen waarna het normale ademhalingspatroon stopt. Door te reanimeren, 112 bellen en indien nodig een schok met een AED geven, kan je de overlevingskans van iemand met een hartstilstand vergroten.

Door het bellen van 112 zal de ambulance arriveren en het reanimeren overnemen. Zij zullen de patiënt tevens zo snel mogelijk naar het ziekenhuis escorteren. Eerst moet de bloedcirculatie hersteld worden waarna vervolgens het lichaam gekoeld wordt. Dit wordt om de blijvende schade aan het lichaam te minimaliseren. Na circa 24 uur zal het lichaam weer opgewarmd worden naar een normale temperatuur.

Behandeling na een hartstilstand

Een hartinfarct is de voornaamste oorzaak van een hartstilstand. Soms kan er voor gekozen worden om een dotteren en stentbehandeling toe te passen. Daarnaast kan een ICD toegepast worden, dit is een apparaat die een schok geeft bij ritmestoornissen. Deze behandelmethode wordt alleen toegepast bij een grote kans op herhaaldelijke hartstilstanden.

Hartstilstand voorkomen

Helaas overlijden er gemiddeld vijfendertig mensen per dag aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Door het uitvoeren van een hartonderzoek kom je erachter of jij risico loopt op het krijgen van een hartstilstand. Voorkomen van hartstilstanden is namelijk beter dan genezen aan een hartstilstand.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise