Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

De longen: functie van de longen in verband met hartgezondheid

Onze longen zijn onmisbaar voor welzijn, en het begrijpen van hun functie is van vitaal belang. In dit artikel duiken we in de complexiteit van longen, met specifieke aandacht voor het belang van longfunctieonderzoeken en hoe je deze volledig vergoed kunt boeken. Ontdek ook de nauwe link tussen optimale longfunctie en het risico op hart- en vaatziekten.

De werking en anatomie van de longen

De longen, gelegen in de thoracale holte aan weerszijden van het borstbeen, spelen een sleutelrol in ons ademhalingssysteem. De linkerlong, iets kleiner om ruimte te maken voor het hart, rust op het diafragma. De longstructuur omvat lobben en segmenten, essentieel voor de efficiënte uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide.

Diep in de longen bevinden zich longblaasjes, waar zuurstof met het bloed wordt uitgewisseld. De ademhalingsspieren rondom de longen zorgen voor de uitzetting en samentrekking, mogelijk gemaakt door het diafragma.

De longen: functie van de longen in verband met hartgezondheid MediHealthGroup

Longfunctie en cardiovasculaire gezondheid

Een diepgaand longonderzoek is niet alleen cruciaal voor het detecteren van respiratoire problemen, maar onthult ook de essentiële relatie tussen een gezonde longfunctie en het welzijn van het cardiovasculaire systeem. Een optimale longfunctie zorgt voor een gezond bloedzuurstofniveau, fundamenteel voor een goed functionerend hart.

Onderzoeken hebben aangetoond dat een verminderde longfunctie gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het behoud en verbeteren van de longfunctie van groot belang om cardiovasculaire complicaties te minimaliseren.

Preventie, monitoring en vergoeding

Preventie en monitoring van de longfunctie zijn van onschatbare waarde. Regelmatige check-ups, inclusief longonderzoeken, bieden de mogelijkheid om afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Hierdoor kunnen individuen proactief werken aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Belangrijk is dat zorgverzekeraars volledige vergoeding bieden voor gecombineerde long- en hartonderzoeken, zonder inmenging van het eigen risico. Dit stimuleert preventieve zorg en stelt individuen in staat tijdig maatregelen te nemen om potentiële gezondheidsproblemen te voorkomen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat een verminderde longfunctie gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het behoud en verbeteren van de longfunctie van groot belang om cardiovasculaire complicaties te minimaliseren.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise