Kennisbank

Kom hier meer te weten over hart- en vaatziekten

Inhoudsopgave

Effectieve Preventie van Hart- en Vaatziekten: Risicofactoren en Maatregelen

Hart- en vaatziekten blijven in Nederland en België een ernstige gezondheidszorguitdaging, die zowel de belangrijkste doodsoorzaak als de voornaamste reden voor ziekenhuisopnames vormen. Onderliggend ligt de verontrustende aandoening genaamd slagaderverkalking, die kan leiden tot potentieel fatale complicaties zoals hartinfarcten, beroertes en andere vaatproblemen. Het is echter bemoedigend om op te merken dat het aantal sterfgevallen als gevolg van deze ziekten aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met 20-30 jaar geleden. Deze daling kan grotendeels worden toegeschreven aan preventieve maatregelen die hebben geleid tot positieve veranderingen in de levensstijl van de bevolking, met name op het gebied van rook- en voedingsgedrag. Daarnaast hebben snellere en verbeterde diagnostische methoden en behandelingen ook bijgedragen aan deze positieve trend.

Preventie en risicofactoren

Spreken over preventie houdt ook in dat we de aandacht moeten vestigen op de bekende risicofactoren die kunnen leiden tot slagaderverkalking en bijgevolg hart- en vaatziekten in de hand kunnen werken. Deze risicofactoren omvatten:

  1. Hoge bloeddruk (hypertensie)
  2. Verhoogde cholesterolwaarden
  3. Suikerziekte (diabetes)
  4. Roken
  5. Gebrek aan lichaamsbeweging
  6. Overgewicht
  7. Overmatig alcoholgebruik
  8. Ongezonde voedingsgewoonten
  9. Stress

Gelukkig kunnen deze risicofactoren worden aangepakt door aanpassingen in de levensstijl en, indien nodig, medicatie.

Naast deze beïnvloedbare risicofactoren zijn er ook enkele die moeilijker te beïnvloeden zijn, zoals leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg. Het risico stijgt naarmate men ouder wordt, mannen hebben over het algemeen een hoger risico dan vrouwen, en genetische factoren kunnen ook een rol spelen.

Primaire en secundaire preventie

Binnen het domein van preventie wordt onderscheid gemaakt tussen ‘primaire preventie’ en ‘secundaire preventie’. Primaire preventie omvat maatregelen die gericht zijn op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij gezonde personen. Een individueel risico op hart- en vaatziekten kan worden ingeschat op basis van factoren zoals geslacht, leeftijd, bloeddruk en cholesterolniveaus. Dit risico wordt meestal uitgedrukt als de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in de komende 10 jaar.

Secundaire preventie richt zich op preventieve maatregelen bij patiënten die al gediagnosticeerd zijn met hart- en vaatziekten. Deze groep patiënten wordt vaak ook behandeld met medicatie, terwijl dit bij de groep met een lager risico minder vaak voorkomt.

Effectieve Preventie van Hart- en Vaatziekten Risicofactoren en Maatregelen

Preventieve maatregelen

Enkele belangrijke preventieve maatregelen die iedereen kan nemen, zijn onder andere het vermijden van roken of het volgen van een rookstopbehandeling, het aannemen van een gezond voedingspatroon, het handhaven van een gezond gewicht en het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging. In aanwezigheid van de genoemde risicofactoren is het raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een huisarts of specialist, aangezien de aanbevelingen voor preventie kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

Het aanpakken van hart- en vaatziekten begint met bewustwording van de risicofactoren en het nemen van effectieve preventieve stappen. Bovendien kun je nu zelf proactief je gezondheid bewaken door een vergoed hartonderzoek te boeken. Dit onderzoek biedt een diepgaande kijk op je hart- en vaatgezondheid en omvat een reeks belangrijke metingen en tests.

Tijdens dit uitgebreide hartonderzoek worden verschillende aspecten van je gezondheid geëvalueerd. Een elektrocardiogram (ECG) biedt inzicht in de elektrische activiteit van je hart, terwijl bloeddrukmetingen belangrijke informatie geven over je cardiovasculaire systeem. Doppleronderzoek wordt uitgevoerd om de bloedstroom te analyseren en eventuele afwijkingen op te sporen. Daarnaast helpt spirometrieonderzoek bij het beoordelen van je longfunctie en ademhaling, terwijl saturatiemeting inzicht geeft in de zuurstofverzadiging van je bloed.

Voorkomen is beter dan genezen

Start uw volledig vergoed hartonderzoek

Boek uw geheel kosteloze onderzoek bij een locatie bij u in de buurt

Volledig vergoed door de zorgverzekeraar

De meest complete pre-check

Huid onderzoek

Bij het huidonderzoek wordt er een scan gemaakt van een verdacht plekje en beoordeeld door een dermatoloog. Bij periodieke controle kan enige wijziging van het plekje direct geconstateerd worden.

spirometrie

Long onderzoek

De longfunctiemeting wordt uitgevoerd door middel van een spirometrie.  Afwijkingen bij dit onderzoek kunnen mogelijk duiden op COPD. Gevolg van COPD is dat u 2,5 keer zoveel risico loopt op hart- en vaatziekte.

Hart filmpje

Hart filmpje

Een ECG is een hartfilmpje dat de elektrische signalen van het hart in een grafiek weergeeft. Zo kan bekeken worden of uw hartritme afwijkingen vertoont of u een hartinfarct doormaakt, of heeft gemaakt.

bloeddruk meting

Bloeddruk meting

Bij de bloeddrukmeting wordt uw bovenste en onderste bloeddruk gemeten. Een hoge bloeddruk vormt een belasting voor uw hart en maakt u gevoeliger voor hartaanvallen en beroerten. 

saturatie meting

Saturatie meting

Een saturatiemeter meet het gehalte zuurstof in uw bloed op. Afwijkingen hiervan kunnen duiden op COPD of een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Beide zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekte

doppleronderzoek vergoedhartonderzoek

Doppler onderzoek

28 augustus beschikbaar! Een doppleronderzoek meet de stroomsnelheid en richting van het bloed in de aders en slagaders. Hierdoor kan de arts nagaan of er sprake is van een verstopping van de bloedvaten.

5/5
"Vandaag bij Medi health care group locatie Uden geweest. Goeie ervaring! Lieve mevrouw Mari-Anne deed alle onderzoeken. Duidelijke uitleg betreft de onderzoeken en duidelijke uitleg betreft het vervolg. En gelijk al een afspraak kunnen maken voor volgend jaar."
Helma Kremer
5/5
"Deze preventieve huidanalyse en ECG werden heel snel ingepland nadat ik een vragenlijstje invulde via link instagram. Afspraak startte precies op tijd. De uitleg over het onderzoek was duidelijk en de dermatoloog was vriendelijk en rustig waardoor je je op je gemak voelt. Ik heb 1 gratis scan en 1 betaalde van verschillende moedervlekken laten opsturen. Als het goed is heb ik binnen 3 weken de uitslag.."
M Van Weerdenburg
5/5
"Er werd snel gebeld voor n afspraak en we waren snel aan de beurt. Supervriendelijk geholpen met duidelijke uitleg. Ook het gratis scannen van een moedervlek trok ons over de streep in deze dure tijd! Ik was samen met mijn zoon voor allebei n moedervlek. Ook het gratis ecg was een kans. Anders ben je afhankelijk van je huisarts , die denkt dat hij alles weet en die te vaak niet doorverwijst! Een dermatoloog is n specialist die er verstand van heeft. Voorkomen is beter als genezen.."
Louise